Societat 06/09/2020

Els fuets d'Embutidos Solà retirats a França per salmonel·losi també s'han venut a Catalunya, Andorra i l'Aragó

Les autoritats franceses assenyalen el producte català com l'origen d'un brot però no s'han identificat més casos a la resta de territoris on es comercialitza

Ara
2 min
Els fuets d'Embutidos Solà retirats a França per salmonel·losi també s'han venut a Catalunya, Andorra i l'Aragó. Imatge d'arxiu d'un fuet.

BarcelonaEls quatre lots de fuet de l'empresa osonenca Embutidos Solà que van ser retirats a França per haver provocat presumptament un brot de salmonel·losi amb 18 casos també s'han venut a Catalunya (a les demarcacions de Barcelona i Girona), Andorra, l'estat espanyol (Aragó) i Bèlgica, segons ha confirmat l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat). Les autoritats sanitàries franceses assenyalen una partida de Fuet Cabanes de 150 grams com a causa de la intoxicació d'una vintena de persones entre el 8 de juliol i el 3 d'agost, però a data d'avui no s'ha identificat cap altra persona afectada a Catalunya ni a la resta de territoris on l'empresa de Gurb distribueix.

En un comunicat, l'Aspcat assegura que s'estan fent les actuacions d'investigació de l'alerta, la comprovació de la retirada del producte del mercat, la investigació de les causes i l'aplicació de mesures correctores. "Com a mesura de precaució, es recomana a les persones que tinguin a la seva llar els lots de producte indicats anteriorment que s'abstinguin de consumir-los i els retornin als punts de venda", urgeix l'organisme.

En cas d'haver adquirit i menjat el fuet dels lots afectats i presentar alguna simptomatologia compatible amb salmonel·losi (principalment diarrea o vòmits, sovint acompanyats de febre i mal de cap), el departament de Salut recomana visitar un centre de salut o trucar al telèfon d'informació i consultes de CatSalut Respon 24 hores (061).

Retirada preventiva

L'alerta sanitària notificada per França a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) –a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària estatal (SCIRI)– afecta un total de quatre lots d'un fuet de 150 grams: es tracta dels lots 20/22-03, 20/26-02, 20/26-03 i 20/27-01, amb dates de caducitat entre el 3 de novembre del 2020 i el 4 de febrer del 2021. Tots s'han retirat del mercat de manera preventiva.

Embutidos Solà detalla que va tenir constància de l'alerta el 25 d'agost i que totes les mostres dels lots retirats han donat negatiu per salmonel·la. Tot i això, l'empresa manté oberta la investigació interna en cas que hi pogués haver una causa i ara, diuen, està a l'espera dels resultats finals de França. A més, assegura que ha establert sistemes de control addicionals a tots els productes que comercialitzen.

Després d'una primera inspecció a les instal·lacions de l'empresa el 25 d'agost, se n'han fet tres més: el 27 i el 31 d'agost i la més recent aquest dijous 3 de setembre. Segons informava la companyia en un comunicat, "l'autoritat sanitària no ha trobat evidències per concloure que hi ha risc de salmonel·la a les instal·lacions" i la fàbrica segueix en funcionament.

stats