ENTREVISTA
Societat 29/04/2016

Alfred Bosch: “Confio convèncer la CUP per entrar al govern, és positiu per a ells”

cap de files d’erc a barcelona

Maria Ortega
3 min
Alfred Bosch: “Confio convèncer la CUP per entrar al govern, és positiu per a ells”

BarcelonaTot i la negativa inicial de la CUP i la fredor del govern municipal, el cap de files d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, està convençut que la seva proposta de formar un tripartit amb Barcelona en Comú i els anticapitalistes és la “millor” de les possibles. “Som els que no ens rendim”, adverteix, abans de desafiar l’alcaldessa, Ada Colau, a triar entre el PSC i les “forces regeneradores”.

Per què van trigar tant a llançar la proposta? Ara el pacte de BComú amb el PSC ja sembla tancat.

Ho hem fet quan s’ha evidenciat que la ciutat no tira endavant, quan hem tingut la crisi amb els pressupostos. És evident que les forces de la nova política a la ciutat no ens estem posant d’acord i per això fem una crida a respondre al que la ciutadania va votar. Hem estat tot aquest temps esperant una proposta escrita del govern i no hi ha hagut res. Ara, la proposta la fem nosaltres.

Veient que la CUP no va trigar a dir que no acceptava la proposta, no hauria sigut millor consultar-los?

Li vaig passar la proposta a la María José Lecha i ens va dir que se la mirarien. La CUP, la necessitem, igual que la vam necessitar amb els pressupostos. És una peça necessària i això no ho diem nosaltres, ho va dir la gent amb els seus vots. Les urnes van mostrar el creixement de les forces de la nova política.

No és una mica trampós considerar que el PSC no és nova política, i ERC, sí?

No hi ha res que representi més el que és l’establishment barceloní que el PSC. Ells han portat el timó de la ciutat durant 32 anys, nosaltres hi vam trencar el 2007 perquè el seu era un model desfasat. Era el model de la consulta de la Diagonal, del Fòrumi de la política de grans esdeveniments a toc de talonari.

Però ERC ha tingut responsabilitats al Govern i a l’Ajuntament. És nova política?

No tenim ni un cas de corrupció, per exemple. Si parlem de netedat, som nova política. I mai hem manat, hem ajudat a governar, que és diferent. Hem fet el possible perquè la ciutat i el país tiressin endavant, però mai no hem tingut comandament. La renovació de Junqueras és clarament nova política.

Tenint en compte el no de la CUP i que ERC té més regidors que el PSC, ¿no es podrien oferir en solitari com a alternativa?

La CUP és necessària; quan queda fora de l’equació, no sumem. Ho hem vist amb els pressupostos i, a més, és al govern a ciutats com Badalona i es defineix com una força municipalista. No hi ha un motiu polític objectiu que impedeixi que entrin al govern. No em crec que no vulguin una transformació política i social profunda de Barcelona.

La defensen des de l’oposició.

Intentarem convence’ls. Jo el que els demano és que no deixin que la ciutat caigui en mans de PSC i C’s. Li demanem a Colau que, igual que després del noals pressupostos no s’ha rendit i ha intentat integrar la CUP, no ens rendim ara amb aquesta proposta. Que ens reuneixi i en parlem fins l’esgotament perquè ens hi juguem honorar el resultat de les urnes. De moment, han dit que ho estudiaran.

Però els proposen una equació difícil: no volen sumar amb el PSC i s’ofereixen per entrar al govern només amb la CUP, que no ho vol.

Algú es pensava que el canvi a Barcelona seria fàcil? Si Colau vol triar el camí fàcil serà legítim, però nosaltres no ho entendrem, i qui va votar canvi, tampoc. Som els que no ens rendim mai, ho hem demostrat defensant l’arribada del metro a la Zona Franca.

Podran convèncer la CUP d’entrar al govern?

Confio poder convèncer la CUP, és positiu per a la ciutat i per a ells. És una formació responsable i madura que el que vol és canviar la realitat i que sap que això s’ha de fer des de l’administració.

Si es consumés el pacte Colau-PSC, oferirien suport extern?

Sempre hem fet oposició constructiva i ho seguirem fent. Però creiem que la nova política ha de governar.

Li han demanat a ERC que faci de mediadora en la negociació de pressupostos?

He demanat que es parli molt més, sobretot amb CiU. Vaig parlar amb Trias i Colau perquè es reunissin i m’agradaria pensar que he ajudat a fer que tinguin unes relacions més cordials. La governabilitat de la ciutat és més fàcil si no s’ignora CiU.

stats