EL CATALÀ A L'ESCOLA
Societat 02/09/2011

PSC, ICV, ERC i SI criden a mantenir la immersió mentre PP i C's insten a aplicar la sentència

Els populars anuncien una bateria d'iniciatives per garantir que el castellà sigui llengua vehicular a l'ensenyament i els ecosocialistes reclament que la immersió lingüística no sigui una "moneda de canvi"

Roger Tugas
3 min

BarcelonaL'anunci que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat dos mesos al Govern per complir amb la sentència que fa del castellà llengua vehicular a l'escola ha dividit els partits catalans, sense massa sorpreses. Per una banda, ICV, ERC i SI li reclamen que desacati el requeriment i el PSC defensa el sistema actual, mentre que PP i C's –crítics sempre amb la immersió lingüística– li demanen que l'apliqui. Mentre, fonts de CiU es remeten al que digui la conselleria per fixar la seva postura.

D'aquesta manera, la futura candidata del PSC a les eleccions generals i actual ministra de Defensa, Carme Chacón, ha defensat el model d'immersió lingüística com a garant de la cohesió social i lingüística. "El que sí que continuarem demanant és enfortir el nostre sistema educatiu i en particular el nostre sistema educatiu públic", ha afegit.

Per la seva banda i en un to similar, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha valorat que "l’escola catalana tal com ha vingut essent des dels anys 80 ha garantit la cohesió i és un instrument d’unió i no de separació en la nostra societat" i ha subratllat que "està en joc no només el model educatiu català sinó també el model de societat i aquest model forma part de l’èxit que hem tingut com a país". Per això, els ecosocialistes li reclamen al Govern que preservi la immersió lingüística i que aquesta no sigui una "moneda de canvi" amb el seu "soci preferencial" –el PP– per aprovar els pressupostos i la supressió de la sisena hora.

La portaveu del Parlament d'ERC, Anna Simó, recorda la resolució aprovada en comissió parlamentària en defensa de la immersió lingüística i crida a la Generalitat a recórrer la sentència. Els republicans també ofereixen "tot el suport" per "plantar cara" i impulsar "els mecanismes que calgui per evitar el compliment" de la mesura, així com demanen que el Govern "no deixi sols els docents" que no la vulguin aplicar. Simó, finalment, fa una crida a "famílies, societat civil, alumnes, centres escolars i ens locals" perquè es posicionin a favor de la immersió i contra el bilingüisme que reclama el TSJC.

Per SI, aquest anunci "és un nou atac frontal a la dignitat del poble de Catalunya situada en el marc d’una ofensiva espanyolista sense aturador". El seu diputat Alfons López Tena reclama al Govern que opti per "la desobediència civil" i no apliqui la sentència, però també apunta que "per a mantenir la immersió a l'escola, o es canvia la Constitució espanyola o independència". SI també denuncia "l'estratègia de genocidi lingüístic i cultural d'un PP que no pararà fins que el català desaparegui o quedi reduït a l'àmbit del folklore" i anuncia una proposició de Llei que tindrà com a objectiu blindar el sistema d'immersió lingüística.

Contràriament a aquests psicionaments, el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, no s'ha mostrat sorprès pel requeriment, ja que "tenim un Govern dels incompliments legals en aquesta matèria" i ha lamentat "profundament" que el TSJC s'hagi hagut d'adreçar expressament perquè compleixi amb la sentència. "Cal seriositat i credibilitat" i "complir les lleis", ha apuntat Millo, qui espera que aquesta vegada l'executiu sí compleixi la mesura. Per garantir-ho, la setmana vinent impulsaran una bateria d'iniciatives parlamentàries en aquest sentit.

Qui també s'ha mostrat molt satisfet amb la demanda del TSJC és –òbviament– Ciutadans. El seu president, Albert Rivera, la considera "un triomf de l’Estat de Dret i dels ciutadans, dels pares que han lluitat, davant el nacionalisme". "Portem més de quatre anys lluitant per a què això sigui així i, abans de dos mesos, un dels nostres objectius polítics s’haurà acabat complint a no ser que el govern concorri en un delicte incomplint la resolució", ha celebrat, i li ha reclamat a l'executiu català que "no esperi als dos mesos i que compleixi immediatament la resolució del tribunal".

stats