Societat 04/03/2021

Apugen a dos anys de presó la pena contra el bomber que gravava companyes al vestidor

L’Audiència admet que el jutge penal va fer "diversos retrets" a les víctimes

2 min
Pla detall d'un vehicle de Bombers MARC ROVIRA

BarcelonaUn jutge penal de Barcelona va condemnar a quatre mesos i mig de presó un bomber de la ciutat que va gravar al vestidor tres companyes del parc de Sant Andreu. Va enganxar una microcàmera a sota d’una pica del vestidor de dones i les va enregistrar despullades mentre es dutxaven i es canviaven. La sentència, que es va donar a conèixer a l’estiu, només apartava l’home de la feina durant la condemna i va indignar les bomberes, que van exigir que no es reincorporés i van anunciar que recorrerien la decisió. Ara l’Audiència de Barcelona ha resolt el recurs i ha apujat la pena a dos anys de presó.

La secció sisena tomba el criteri del jutge, que només condemnava el bomber per un delicte de descobriment i revelació de secrets –i no per tres, un per a cada víctima–. En la seva sentència, a la qual ha accedit l’ARA, l’Audiència accepta la petició de les víctimes, l’Ajuntament de Barcelona i la Fiscalia, que demanava que la pena fos per tres delictes. El tribunal argumenta que el bomber canviava l’orientació de la càmera i el lloc "per agafar angles diferents", i que això era volgut perquè buscava "dirigir-se" contra cadascuna de les tres bomberes. Per això considera que aquesta "individualització" justifica la condemna per tres delictes i no un.

Descarta la confessió

L’Audiència, a diferència del jutge penal, només li aplica els atenuants de reparació del dany i dilacions indegudes (perquè el procés judicial es va allargar molts anys). Però rebutja rebaixar-li la condemna per confessió, com havia fet el jutge, perquè descarta que es pugui equiparar a la resposta afirmativa del bomber quan el seu advocat li va preguntar si "estava penedit i sentia el que havia fet".

El tribunal també admet les recriminacions del jutge, que havia definit com a "obstruccionista" l’actuació de les bomberes per no haver arribat a un pacte de conformitat amb l’home. "Certament hi ha al·lusions que es fan en la sentència i diversos retrets", reconeix l’Audiència, que qüestiona algunes de les intervencions dirigides a les víctimes i la seva representació un cop s’havia decidit que no hi hauria conformitat. Tot i això, considera que no hi va haver falta d’imparcialitat del magistrat.

Falta un aclariment

Pel que fa a la inhabilitació que exigien les bomberes, per evitar que l’home tornés a treballar al cos i no pogués ocupar un lloc de treball públic, el tribunal no precisa quina és la seva posició. Per això l’advocada de les víctimes, Paz Vallès, ha anunciat que demanaran un aclariment de la sentència. De moment la condemna a dos anys de presó implica que l’home tampoc pot ocupar el seu lloc de treball públic durant aquest temps. Quan es va descobrir que havia gravat les companyes, l’Ajuntament va apartar el bomber amb un expedient administratiu a l’espera de la sentència.

L’Audiència també li imposa l’allunyament i la prohibició d’acostar-se a les víctimes, inclosos els seus domicilis i lloc de treball, durant dos anys. Des del compte de Twitter Bomberes per la Dignitat de la Dona han celebrat que el tribunal els hagi donat la raó en la falta de "sensibilitat" del jutge penal i han afegit que ara només queda pendent aconseguir que inhabilitin el bomber.

stats