Societat 13/11/2014

Arxiven per prescripció el cas contra un altre jutge del TSJC investigat per l'afer de les ITV

Un magistrat, Ortiz Blanco, ja va ser condemnat per haver assessorat una empresa implicada en la mateixa investigació, però les actuacions contra Aragonés Beltrán van començar massa tard

Ara
2 min
Façana del Tribunal Suprem espanyol, a Madrid / ACN

BarcelonaEl magistrat de la secció primera del contenciós administratiu Emilio Aragonés Beltrán no serà jutjat per la seva presumpta implicació en el cas de les ITV, a diferència del que li va passar a Joaquin Ortiz Blanco, de la secció cinquena, que va ser condemnat pels mateixos fets: haver assessorat una empresa implicada en l'afer de les ITV que ha portat als jutjat també Oriol Pujol.

Els jutges tenen prohibit a l'article 441 del Codi Penal prestar assessorament legal a privats, i tant la jutge d'instrucció del número 9 de Barcelona –que porta el cas de les ITV– com el fiscal consideraven que hi havia indicis per creure que Aragonés Beltrán havia comès aquesta infracció, com havia passat amb Ortiz Blanco. Per això es va traslladar el cas al Tribunal Suprem –un jutge del TSJC no pot ser investigat per un jutjat d'instrucció ordinari– i va ser en aquest òrgan que la fiscalia va demanar tirar endavant el cas contra Aragonés, tot i que la defensa negava la seva implicació.

Finalment, però, l'advocat del magistrat va trobar la línia de defensa que li ha funcionat: va al·legar que els fets, "acceptant-los només a efectes dialèctics", en tot cas estarien prescrits. Tant el fiscal com el magistrat instructor del Suprem han estat d'acord que l'últim fet que podia implicar Aragonés Beltrán era un correu electrònic enviat el 21 de juny del 2010 –el delicte, l'assessorament, s'hauria comès suposadament entre els anys 2006 i 2010– i no va ser fins al 2 d'octubre del 2013 –més de tres anys després– que el Suprem es va declarar competent per investigar el cas. Amb aquest argument, la sala penal del Suprem ha fet pública avui la interlocutòria que arxiva la investigació contra Aragonés.

stats