Societat 30/10/2019

L'Audiència de Tarragona ordena jutjar l'accident d'autocar de Freginals, en què van morir 13 joves

Els magistrats consideren que hi ha indicis "evidents" d'imprudència greu del conductor

Ara
2 min
Imatge de l'accident d'autocar a Freginals

BarcelonaL'Audiència de Tarragona ha revocat l'arxivament de la causa per l'accident d'autocar de Freginals (Montsià), en què van morir tretze estudiants d'Erasmus el 2016, i ha instat el jutjat número 3 d'Amposta a reobrir la causa i iniciar el procediment per enviar el cas a judici per tretze suposats homicidis imprudents i lesions, segons ha avançat l'agència ACN i ha confirmat el TSJC. Els magistrats apunten en la interlocutòria, que accepta els recursos presentats per la fiscalia i les famílies de les víctimes, que no es poden descartar els "indicis evidents" d'una possible imprudència greu del conductor de l'autocar.

Segons la resolució de l'Audiència, el conductor hauria reduït els descansos els dies anteriors i els magistrats no descarten que la somnolència i la fatiga hagués sigut causa de l'accident. El conductor va negar-ho en la seva declaració i la investigació inicial també va descartar aquesta possibilitat.

El jutjat d'Amposta que portava el cas l'havia arxivat fins a tres vegades i sempre havia exculpat el conductor de tota responsabilitat. En l'última resolució del maig passat, la nova jutge que va assumir la causa va concloure que "no es podia atribuir" al xofer "la gravetat" que exigeix el Codi Penal per jutjar-lo. Pensava que tot i que el cansament podria haver influït en la conducció, l'home "havia respectat els temps de conducció i descans diari" que estableix la llei.

L'Audiència –que ja havia ordenat en una ocasió reobrir el cas– ho veu diferent. Segons la resolució, el tribunal es basa en el relat que feien els testimonis sobre la conducció erràtica del xofer i en el fet que, durant els últims 28 dies de conducció de l'investigat, només es van constatar dos descansos setmanals reduïts la setmana de l'11 al 19 de març. "Si es confirm això, és factible poder considerar una situació de somnolència o fatiga" que hauria portat a l'accident, conclou l'Audiència. Els magistrats també apunten que el fet que l'accident es produís en un punt negre d'elevada sinistralitat o que hi hagués víctimes que no portaven cordat el cinturó no és suficient per arxivar el cas.

En declaracions a l'ACN, l'advocat d'un dels ocupants del turisme contra el qual va topar l'autocar, Joaquin Fibla, ha mostrat la satisfacció per la reobertura i l'impuls d'una causa que ha estat paralitzada des de "fa dos anys i mig". "Directament des de la mateixa Audiència Provincial es diu a la jutge d'instrucció que ha de tramitar el cas per procediment abreujat i dirigir la causa cap al jutjat penal", ha remarcat. Segons Fibla, tot i que durant el primer any es van practicar les diligències acordades, la causa es va "estancar" arran d'un primer arxivament.

stats