En autobusos, sense cita i amb Janssen: així vol reforçar Salut la vacunació dels majors de 40 anys

A partir de dimecres es desplegaran vehicles medicalitzats als barris amb menys població vacunada

Ara
3 min
Carmen Cabezas i Josep Maria Argimon al punt de vacunació mòbil

BarcelonaLa campanya de vacunació també es farà en autobusos i camions per captar la població de més de 40 anys que sigui reticent a la vacuna, que tingui problemes amb la llengua o que no sàpiga o pugui demanar cita per vacunar-se de manera digital. En aquests moments, la franja que va dels 40 als 49 anys és la que més preocupa les autoritats sanitàries, perquè és la dels que entren més fàcilment a les unitats de cures intensives (UCI). Per evitar-ho, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presentat aquest dilluns la nova estratègia d'immunització en punts mòbils amb vehicles que han estat cedits pel Banc de Sang i Teixits (BST) i la companyia automobilística Seat.

En aquests casos la vacunació serà sense cita –es rebrà la dosi fent cua fins que s'esgotin els vials– i es farà servir Janssen, ja que és una vacuna monodosi i la pauta completa s'adquireix més ràpidament. Argimon ha anunciat que a partir de dimecres s'instal·laran els vehicles totalment medicalitzats en aquells territoris on es detecti que hi ha menys cobertura vacunal, començant per Barcelona ciutat (al Born), l'àrea metropolitana nord i les Terres de l’Ebre.

Salut espera que la setmana que ve es pugui estendre la iniciativa al Baix Llobregat, al Vallès Occidental i Oriental i a Girona, si bé la idea és que els equips vagin rodant per tot el territori. “És important arribar com més aviat millor a tothom, també a les persones més vulnerables, a les que encara els costa anar a un punt de vacunació o als centres d'atenció primària”, ha emfatitzat Argimon.

Fins a 1.400 dosis

La Generalitat disposarà de fins a sis unitats mòbils que, en funció del vehicle, tindran una capacitat d'administrar entre 1.000 i 1.400 vacunes al dia. A més, el BST i Seat no només posen els vehicles, sinó que també proporcionaran els equips professionals per administrar les dosis. “No tenim més mans; la primària ja va molt carregada i també està vacunant als CAP, per això agraïm molt aquesta col·laboració", ha afirmat el conseller.

Concretament, als autobusos del Banc de Sang i Teixits es vacunarà en diversos punts de l'àrea metropolitana nord els 15 dies vinents, cada dia de la setmana, mentre que un altre ho farà dimecres a les Terres de l’Ebre. Cada bus comptarà amb un equip de dues infermeres, un tècnic i dos administratius i tindrà una capacitat d’administrar vacunes a 600 persones de 9 h del matí a 20 h del vespre. Pel que fa als camions de Seat, que s’utilitzen en les competicions i que s’han adaptat per a ús sanitari, s’administraran dosis sense cita prèvia, en horari de matí i tarda, cada dia de la setmana. El primer començarà a fer-ho dimecres a Barcelona i en els pròxims dies se n’utilitzaran més.

Les unitats mòbils se situaran en llocs estratègics de les ciutats i en barris on la taxa de vacunació és menor i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha puntualitzat que la ubicació s'anunciarà únicament en l'àmbit local "perquè no es tracta de fer una trucada generalitzada sinó d'acostar-se a la gent que ho necessita més". Cabezas ha destacat "la bona resposta dels ciutadans", ja que un 75% de les persones de la franja dels 40 anys han rebut almenys una dosi, però ha assegurat que cal ampliar més aquest percentatge i posar les segones dosis per doblegar la corba.

stats