Societat 11/09/2015

El cas autòcton de chikungunya a Gandia va ser un fals positiu

Tots els pacients de l'Estat s'han contagiat en viatges a l'estranger

Europa Press
2 min
PROBLEMA SANITARI  El mosquit tigre és un vector transmissor de malalties com el dengue.

ValènciaUn home de 60 anys, resident a Gandia, al País Valencià, va ser catalogat a l'agost com el primer cas autòcton de chikungunya a l'Estat, segons un informe elaborat pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties. L'home, que no havia viatjat fora del país en els darrers tres mesos, s'havia contagiat presumptament dins mateix d'Espanya.

Ara, la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública del País Valencià ha informat que el cas de chikungunya anunciat aleshores va ser un fals positiu, i el pacient no va tenir aquesta malaltia, que es contagia a través dels mosquits tigre. D'aquesta manera, els 21 casos de chikungunya notificats al territori són tots importats, ja que el contagi es va produir en països on la malaltia és endèmica.

Tres proves per descartar la malaltia

La primera anàlisi de chikungunya practicada al pacient va donar positiu. Com que no havia viatjat fora de l'Estat, l'únic que explicava el contagi és que hagués passat a Gandia. En tenir coneixement del cas, la conselleria de Sanitat va activar el protocol de malalties de declaració obligatòria relatiu a aquest virus. Tal com estableix el protocol, es va remetre una segona mostra al laboratori. En aquesta ocasió, i també en la tercera prova, els resultats van descartar l'existència de contagi de chikungunya.

El chikungunya és una malaltia vírica amb símptomes similars als d'una grip, ja que produeix una febre alta i forts dolors articulars, musculars i mal de cap, així com nàusees i erupcions cutànies. De fet, el nom de 'chikungunya' prové del kimakonde, un dels idiomes que es parlen a Tanzània, i vol dir 'contorçar-se', amb referència a la forma que adopten els pacients amb dolors articulars.

stats