Societat 06/05/2014

El Tribunal de Comptes investiga un sobrecost del 230% en el tram de l'AVE a Barcelona

Els pagaments sense justificació a quatre trams superen els 415 milions

Efe
1 min
Pastor assegura que licitarà les obres pendents de l'AVE

MadridEl preu de la plataforma de l'AVE entre l'Hospitalet i la Torrassa es va incrementar 247 milions d'euros, un 230% del preu d'adjudicació del contracte. Així consta a les diligències que té obertes el Tribunal de Comptes, que investiga diverses irregularitats en les obres de l'AVE a Barcelona.

Hi ha més imports que no quadren. Un informe de fiscalització del Tribunal de Comptes també adverteix que el preu total de les obres dels trams Castellbisbal-Papiol, Hospitalet-Can Tunis i La Torrassa-Sants va augmentar en 18,2 milions d'euros en el primer tram, 23,7 milions en el segon i 126,6 en el tercer. La causa que argumenta l'administració són "deficiències en el projecte", però el Tribunal de Comptes alerta que es van modificar els contractes o es van fer contractes complementaris "sense que consti que s'hagués promogut l'exigència de responsabilitat als contractistes respectius".

El Tribunal de Comptes investiga ara "les circumstàncies" en què es van produir aquests sobrecostos, "la identitat dels seus presumptes responsables i l'import dels perjudicis que poguessin haver patit els cabals públics".

La Guàrdia Civil ha detingut en les últimes hores 10 persones, cinc de les quals han quedat en llibertat a l'espera de ser citades pel jutge, en relació amb suposades alteracions de preus en les obres de l'AVE Madrid-Barcelona, en una operació iniciada arran d'una querella de la fiscalia anticorrupció que dirigeix el jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona i que continua oberta. Les obres investigades pel Tribunal de Comptes són diferents de les que investiga la fiscalia anticorrupció.

stats