MÚSICA EN VIU ELS PRIMERS MESOS DE L'ANY
Societat 04/01/2011

La 'big band' més jove del món inaugura els Caprichos de Apolo

La Barcelona Jazz Orquestra i la Sant Andreu Jazz Band engeguen avui el cicle de concerts Caprichos de Apolo, que portarà a Barcelona Janelle Monáe, Kid Congo Powers i Julee Cruise, entre d'altres.

Marta Salicrú
2 min
Minimusica, Protagonitzada

BarcelonaLa sisena edició del cicle Caprichos de Apolo, l'aposta de la sala Apolo de Barcelona per combatre el descens de la música en viu durant els primers mesos de l'any, arrenca aquesta tarda amb un xou de jazz per als més petits en col·laboració amb la promotora de concerts infantils Minimúsica. Protagonitzada per la Barcelona Jazz Orquestra i la Sant Andreu Jazz Band, la big band més jove del món -la formen músics d'entre 8 i 15 anys-, la proposta recull el testimoni del concert de flamenc per a menuts a l'edició de l'any passat dels Caprichos, un concert benèfic l'objectiu del qual era acostar els nens al flamenc i recollir joguines per al Casal d'Infants del Raval.

Aquest any el concert porta per títol Mou-te pels quiets amb el jazz, i vol donar a conèixer aquest gènere musical als menuts i reunir joguines i material educatiu per a Nexe Fundació i la Fundación Alex, que treballen per als nens amb discapacitats. L'entrada del concert, doncs, cal pagar-la en espècies, amb una joguina o material escolar.

El d'avui no és l'únic concert dels Caprichos d'aquesta setmana. El cicle continua amb dos directes imprescindibles. D'una banda la nit de Reis La [2] de l'Apolo acollirà el concert conjunt de dues formacions de l'escena independent barcelonina, Nisei i Za! El directe servirà per presentar el seu recent treball en comú, el set polzades Chez Alphonse #1 (2010). Però també servirà per acomiadar Nisei, que han anunciat que entren en hiat indefinit. I si el quartet barceloní s'acomiada, dissabte els Caprichos donaran la benvinguda a la formació nord-americana de funk-soul Kings Go Forth, que s'estrenen a Barcelona per presentar el seu debut, The outsiders are back (2010), farcit de perles que evoquen des de Curtis Mayfield a The Temptations.

Inèdits i propostes curioses

Però això només serà el començament. El cicle Caprichos de Apolo s'allargarà fins al 25 de març i té com a plats forts l'estrena a Barcelona de Janelle Monáe (22 de febrer); el cantaor favorit de Paco de Lucía, Capullo de Jerez (17 de febrer), i el concert que reunirà la musa de David Lynch Julee Cruise amb Kid Congo Powers i Hitman's Heel, projecte d'Alexander Hacke al marge d'Einstürzende Neubauten (11 de març). Però també arriba carregat de propostes singulars com el xou conjunt de Pau Riba amb el duo experimental barceloní Les Aus (18 de març), la cita amb John Sinclair (MC5), els nipons Bo Ningen i Lydia Lunch (23 de febrer), i el debut aquí del duo suec de veu i percussió Wildbirds & Peacedrums, que compartiran escenari amb Pau Vallvé (27 de gener).

Completen el cartell el punk-pop de Japanther i Shellshag (3 de febrer), el folk delicat de la canadenca Basia Bulat i els lleidatans Renaldo & Clara, i el neosoul del francès Sly Johnson (4 de març).

stats