Societat 31/07/2016

Barcelona torna a tenir un alcalde socialista (accidental) cinc anys després

Collboni, Ortiz i Pisarello ocuparan provisionalment el càrrec d'Ada Colau durant les seves vacances

M.m.m.
2 min
Ada Colau i Jaume Collboni al Pati Llimona / ACN

BarcelonaVa ser el 30 de juny del 2011 quan l'últim alcalde socialista, Jordi Hereu, va abandonar l'Ajuntament de Barcelona. Després de tres dècades en què el consistori barceloní havia estat terreny del PSC, la victòria de Xavier Trias als comicis d'ara fa cinc anys va fer que els socialistes deixessin el càrrec. A partir de demà, però, la ciutat torna a tenir un alcalde d'aquest partit: Jaume Collboni. Serà només durant una setmana, de manera accidental, i com a recanvi obligat perquè l'alcaldessa, Ada Colau, comença les vacances. L'efímer retorn del PSC ha estat possible per la seva entrada al govern municipal al maig, una remodelació per ampliar els suports d'un executiu en minoria i que va portar Collboni a ocupar la segona tinència d'alcaldia i a dirigir l'àrea d'Empresa,Cultura i Innovació.

Quadrar els calendaris i les vacances dels càrrecs municipals, però, obligarà a fer més canvis durant les tres setmanes vinents. Segons fonts de l'Ajuntament, està previst que durant la setmana del 8 al 14 d'agost l'alcaldia accidental recaigui en la tercera tinent d'alcalde i directora de l'àrea de Serveis Socials, Laia Ortiz, que prové d'ICV. I del 15 al 21 d'agost serà el torn del primer tinent d'alcalde i director de l'àrea de Treball, Economia i Planificació Estratègica –mà dreta de Colau a BComú–, Gerardo Pisarello.

Temes candents

Durant aquest període hi haurà dos temes principals als quals hauran de fer front els alcaldes accidentals, dos temes que s'arrosseguen des de fa setmanes. Per una banda, el conflicte obert amb el col·lectiu de manters, que demanen poder exercir la seva feina per guanyar-se la vida i han vist com diverses operacions policials recents han acabat amb l'empresonament d'algun d'ells. Per l'altra, la presència massiva de turistes en algunes zones de la ciutat, i que ja ha posat en peu de guerra algunes associacions veïnals com les del Poblenou.

L'organització del consistori durant les vacances, però, està sotmesa a canvis en funció dels esdeveniments. De fet, tot i que oficialment Colau no tornarà a ocupar el càrrec d'alcaldessa fins al dilluns 22 d'agost, les mateixes fonts municipals expliquen que sí que està previst que participi en algun acte de les festes majors del barri de Gràcia, que comencen el dia 15. Falta determinar, això sí, el format d'aquesta participació. L'alcaldessa té previst passar les vacances fent turisme rural amb la seva família a l'interior de Catalunya.

stats