Societat 06/06/2013

Barcelona crea la Targeta Solidària d'Aliments per a persones sense recursos

La targeta substituirà el xec o la transferència bancària en què actualment reben les persones sense recursos les ajudes econòmiques per comprar menjar

Efe
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha creat la Targeta Solidària d'Aliments que, a partir del juliol, substituirà el xec o la transferència amb els quals fa efectives les ajudes en metàl·lic per cobrir necessitats d'alimentació de les persones sense recursos.

La tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Maite Fandos, ha presentat aquesta targeta moneder, de la qual els serveis socials municipals preveuen repartir-ne més de 3.500 unitats, amb la qual es podrà comprar a qualsevol botiga d'alimentació.

Fandos ha explicat que la targeta moneder "dignifica més i estigmatitza menys l'usuari" i contribuirà a evitar les cues als punts de distribució solidària d'aliments perquè qui les utilitzin aniran a adquirir-los a establiments convencionals.

A més, permetrà comptar amb la col·laboració d'entitats socials que vulguin fer-la servir com a mitjà per fer efectives les seves ajudes econòmiques i d'establiments que vulguin fer descomptes a persones vulnerables sense recursos donant un tracte preferent als seus portadors.

També ha volgut deixar clar que aquesta targeta no està pensada per controlar que els diners es gastin en aliments, encara que només pot usar-se en establiments que venguin productes d'alimentació.

L'usuari podrà anar a qualsevol comerç, de forma anònima i, a més, veurà incrementada la seva capacitat de compra i d'elecció dels aliments.

El projecte preveu que es pugui veure incrementat el valor econòmic de l'aportació que fan els serveis socials municipals a través d'acords amb les empreses de distribució d'aliments, comerços i establiments de venda d'aliments, per donar un tracte preferent als seus portadors a través de descomptes en els productes bàsics.

En la mateixa roda de premsa, en què han participat representants del Banc d'Aliments, Càritas i Creu Roja, s'ha presentat el mapa dels 176 punts de distribució solidària d'aliments als quals les entitats estimen que acudeixen a buscar menjar fins a 46.000 persones.

El mapa mostra que a la ciutat hi ha aproximadament 234 entitats que ofereixen aliments, principalment procedents del Banc d'Aliments o de la Creu Roja i, per les seves característiques, en alguns d'aquests punts de distribució és impossible evitar que es formin cues de persones.

Precisament, prenent com a base aquest mapa també s'ha presentat el nou model de distribució d'aliments que l'ajuntament ha proposat a la reunió de la Taula Solidària d'Aliments, constituïda el passat mes de desembre i formada pel consistori, entitats socials i promotors alimentaris.

El nou model aposta per agrupar diferents entitats que la realitzen com s'ha fet amb el projecte DISA (Distribució Solidària d'Aliments) al districte de Nou Barris.

Com ha fet allà, l'ajuntament ofereix a les entitats que realitzen la distribució d'aliments que si es posen d'acord per oferir aquest servei assumir el cost del lloguer d'un espai adequat per dur a terme l'activitat en millors condicions i instal·lar frigorífics i congeladors per poder repartir productes frescos i més nutritius.

stats