Habitatge
Societat Barcelona 15/12/2023

El decret del Govern per regular els pisos turístics, en l'aire

La mesura divideix els alcaldes del PSC, que reclama donar més autonomia als municipis

4 min
Turistes davant un immoble amb pisos turístics a Barcelona.

BarcelonaEs va presentar fa un mes com una de les mesures estrella del Govern en matèria d'habitatge, però a hores d'ara el decret que va aprovar l'executiu català per regular els habitatges d'ús turístic a Catalunya i que havia d'obligar a tancar-ne almenys 28.000 no té garantits els suports per tirar endavant. Quan falten cinc dies perquè el Parlament debati si convalida la mesura, Esquerra no compta amb suports suficients perquè prosperi la votació. Amb Junts per Catalunya votant en contra d'una proposta que considera que "s'ha fet pensant només en Barcelona", ara mateix la clau la té un PSC en el qual hi ha divisió d'opinions sobre el decret. Tanmateix, fonts socialistes consultades per l'ARA avisen que no l'aprovaran si es manté tal com està redactat actualment.

El PSC, de fet, ja va portar el decret al Consell de Garanties pels dubtes que li generava. I malgrat l'aval de l'ens consultiu de la Generalitat a la constitucionalitat del text, els recels sobre la seva solidesa legal i el risc que pugui comportar una espiral de litigis i indemnitzacions es mantenen. Fonts socialistes asseguren que perquè puguin avalar el decret, cal fer canvis i que "es respecti l'autonomia de cada municipi per decidir el seu model de ciutat". Fonts de la conselleria de Territori, que manté converses amb el PSC per salvar el decret, descarten entrar en els detalls dels contactes i es limiten a apuntar "que es continua negociant". Una possible sortida podria passar per convalidar el decret dimecres al Parlament, però tramitar-lo com a projecte de llei, cosa que permetria als socialistes –i a la resta de grups– introduir-hi canvis més endavant.

En el rerefons de la negociació també hi ha els equilibris interns d'un PSC en el qual conviuen alcaldes que són ferms detractors de la normativa i que han subscrit manifestos contra la convalidació del decret amb altres que són partidaris de la nova normativa. Entre aquests últims hi ha ni més ni menys que l'Ajuntament de Barcelona, que aquest mateix divendres insistia en la necessitat de comptar amb aquest decret del Govern per poder fer front al fenomen dels pisos turístics a la ciutat després que transcendís que continua el degoteig de noves llicències que la justícia obliga a validar.

Pugen a 886 els pisos turístics nous a Barcelona

Al mes de juny, tal com va avançar l'ARA, els càlculs del consistori deien que fins a 774 pisos haurien d'obtenir el permís per funcionar com a apartaments turístics tot i que aquesta és una activitat blindada a la ciutat. Segons han explicat Nació Digital i La Vanguardia, aquesta xifra hauria pujat ara fins als 886 pisos turístics. En concret, segons fonts municipals, hi ha 615 habitatges turístics que ja s'han hagut de donar d'alta al cens municipal d'allotjaments turístics, i 271 més amb molts números d'haver-s'hi de donar d'alta aviat. En total, 886 pisos turístics nous que dispararien el cens total d'habitatges d'aquest tipus a la ciutat per sobre dels 10.000.

Per entendre aquest degoteig cal remuntar-se a la sentència del 2019 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va tombar per defectes de forma el pla de regulació d'establiments turístics de Barcelona (el Peuat). Tot i que l'Ajuntament es va afanyar a recórrer contra la decisió, aquella sentència ha dut molts jutjats amb causes obertes per les llicències a obligar l'Ajuntament a autoritzar-les. El primer cas conegut va ser el del bloc de pisos del carrer Tarragona, on la justícia va donar la raó a la immobiliària Gallardo i va forçar l'Ajuntament a autoritzar 89 llicències agrupades en un gran edifici de 120 pisos a tocar del parc de Joan Miró i de l'estació de Sants.

A partir d'aquí, el degoteig ha sigut constant i, tal com va explicar l'ARA el maig passat, ha comportat que l'aparició de nous pisos turístics esquitxi pràcticament tota la ciutat. Davant d'aquest escenari, fonts de l'actual govern municipal admeten que la ciutat "no es pot permetre que els habitatges d'ús habitual es dediquin a l'activitat turística" i defensen que cal desplegar "totes les eines necessàries per regular i restringir aquesta activitat".

L'oposició carrega contra el "nyap" de l'Ajuntament

Davant les noves dades sobre l'increment de pisos turístics, l'oposició ha carregat contra el "nyap" dels governs municipals de Barcelona en Comú i el PSC. Des de Junts per Catalunya, el regidor Joan Rodríguez ha considerat que el degoteig de sentències contràries a l'Ajuntament és una mostra més d'"ineptitud" dels anteriors governs. "Algú hauria d'assumir responsabilitats per aquesta mala gestió", ha dit, i ha avisat que, més enllà del nombre de pisos, cal saber quants nous llits turístics són.

La portaveu d'Esquerra a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, ha considerat també que el cas "torna a ser un nyap del govern Colau-Collboni" i un "exemple de mala gestió que pagarà molt cara la ciutadania". Per això, ha reclamat a l'actual govern de Jaume Collboni que actuï per "protegir la ciutat" i li ha posat deures en tres àmbits: que pressioni perquè el PSC convalidi el decret del Govern al Parlament, que impulsi una ordenança de pisos turístics per evitar que proliferin aquest tipus de pisos, i que assessori les comunitats de veïns perquè puguin blindar els seus edificis i evitar nous pisos turístics.

stats