Barcelona
Societat Barcelona 27/05/2023

"Turistes, aquí?": els altres blocs de veïns a Barcelona on s'han esgarrapat noves llicències turístiques

Ja són més de 200 els permisos donats d'alta a la ciutat des que es va obrir l'escletxa judicial al pla de regulació

4 min
El bloc de veïns del carrer Putxet, 26, on ja hi ha registrades llicències de pisos turístics

Barcelona"Turistes, aquí? És impossible. Aquí som tots veïns, la majoria som gent gran i tots vivim de lloguer". És l'explicació que dona una veïna del número 26 del carrer del Putxet de Barcelona quan aquest diari li pregunta per la possibilitat que la propietat de la finca vulgui convertir els pisos en apartaments turístics. Amb el permís a la mà, podria fer-ho, perquè és un dels blocs que ha aconseguit llicències turístiques aprofitant l'escletxa que va obrir temporalment l'anul·lació judicial del pla que regula els establiments d'aquesta mena a la ciutat (tombat, el 2019, pel TSJC). El cas del macrobloc del carrer Tarragona, a l'Esquerra de l'Eixample, va ser el que va fer disparar les alarmes sobre aquest forat en el blindatge municipal: ja s'hi havien reformat pisos per posar-los al mercat turístic (a preus molt més alts) després que els propietaris de la finca, la immobiliària Gallardo, haguessin obtingut les llicències per via judicial. I no n'eren poques: 120.

Quan va esclatar la polèmica, l'Ajuntament va admetre que no sabia quants propietaris podien haver seguit la mateixa via per aconseguir llicències de pis turístic aprofitant l'impàs en què el consistori havia recorregut la decisió judicial i encara no tenia aprovada la nova versió del pla. I encara avui reitera que no disposa d'aquestes dades, tot i que al Registre de Turisme de Catalunya, que és on els ajuntaments donen d'alta les noves llicències, ja hi consten 209 altes des del 2021, 42 de les quals aquesta setmana (just després que aquest diari informés que ja n'eren 167). I aquest recompte encara no inclou alguns dels casos en què ja s'ha fet públic que els propietaris han guanyat processos judicials per poder aconseguir llicències, com els cinc pisos de la plaça Santa Madrona, al Poble-sec, i els quatre del carrer Ventalló, 48. La xifra, per tant, continuarà creixent.

El bloc de pisos del carrer Castanyer, 5, on s'han tramitat llicències turístiques

La mateixa immobiliària del carrer Tarragona, Gallardo, ha obtingut fins ara un mínim de 152 llicències, 17 de les quals al bloc del carrer del Putxet on ningú sap res de pisos turístics. Però també en dos edificis pròxims: en té com a mínim nou al número 5 del carrer Castanyer, on els veïns viuen de lloguer i tampoc tenen cap notícia que hi hagi d'haver canvis, i almenys sis al número 496 del carrer Muntaner. I, esclar, les 120 del carrer Tarragona, on l'Ajuntament diu que n'ha pogut tombar 77 gràcies a la llei de facilitació de l'activitat econòmica, que permet anul·lar aquelles llicències que no s'han activat després de tres mesos (les dels pisos on encara hi ha llogaters). Un procediment que assegura que replicarà en tots els casos que vagin sortint. Les del carrer Putxet, per exemple, consten com a donades d'alta al registre del Govern des de l'abril. I ni en aquest, ni en els blocs de Castanyer i Muntaner no s'aprecia encara cap presència turística, només veïns i alguna consulta mèdica en el cas de Muntaner.

Pisos turístics que han esquivat la normativa municipal

Gallardo acumula més del 70% de noves llicències

Amb aquest recompte provisional, Gallardo s'hauria adjudicat el 73% de les noves llicències. La immobiliària ha declinat respondre a les preguntes de l'ARA per saber quins són els seus plans en aquestes finques.

La llista de noves llicències inclou, també, dos blocs al barri del Raval (onze nous permisos al carrer de l'Est i deu al carrer Sant Pau), on l'Ajuntament no detalla si hi ha hagut una concentració de permisos en un mateix edifici –que és un supòsit permès per la regulació a Ciutat Vella si hi ha baixes– o si també han entrat per l'escletxa judicial. El que sí que ha pogut comprovar aquest diari és que aquests apartaments ja funcionen. En el del carrer Sant Pau ja hi ha, fins i tot, un intèrfon amb teclat per marcar contrasenyes per accedir als habitatges.

El bloc de pisos del carrer Muntaner, 496

A la llista de pisos donats d'alta últimament, n'hi ha quatre en un bloc del carrer Garrotxa, al Guinardó; tres a la plaça del Canonge Rodó, al Clot; i tres a la plaça Letamendi, en ple Eixample. I llicències soltes en punts com el carrer de les Hortes, al Poble-sec; el carrer del Tigre, al Raval; i el carrer Santa Tecla, a Gràcia, entre altres. Fonts del sector donen per fet que el degoteig continuarà.

L'Ajuntament, de moment, no ha concretat si alguna de les 209 llicències no ha entrat al registre per decisió judicial, sinó perquè s'ajusta a les excepcions que ja preveia del pla de regulació que, en tot cas, deixa clar que els nous apartaments no poden substituir veïns i que només autoritza creixement contingut a la corona més allunyada del centre. El que defensa ara l'equip de Colau és un canvi legislatiu que permeti als ajuntaments revocar les llicències quan es trobin en blocs de veïns. Consideren una "anomalia" que aquests permisos es puguin aconseguir amb un únic pagament de 240 euros i siguin vigents de per vida.

stats