Turisme
Societat Barcelona 11/05/2023

Set sentències més obliguen Colau a legalitzar pisos turístics

Les resolucions fan referència a una dotzena de nous apartaments, un dels quals ja està funcionant al Poble-sec

ARA
3 min
Uns turistes esperen per entrar al seu pis a les Rambles de Barcelona

BarcelonaLes llicències del gran bloc de 120 pisos turístics del carrer Tarragona, a tocar del Parc de Joan Miró i de l'Estació de Sants, no seran les úniques que l'alcaldessa Ada Colau haurà d'admetre per imperatiu judicial. Segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar l'ARA, fins a set sentències més, dictades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –i de les quals han sigut ponents diferents magistrats– donen la raó a empreses i particulars que van tramitar la llicència per a apartaments turístics aprofitant l'escletxa que es va obrir l'any 2019, quan la justícia va tombar el pla de regulació d'establiments turístics (el PEUAT) per defectes de forma.

L'Ajuntament va recórrer la decisió, va redactar una nova versió del pla i es va afanyar a defensar que aquesta estocada judicial seria "innòcua", però alguns promotors van fer la sol·licitud en aquest període i ara el consistori està obligat a inscriure una dotzena de noves llicències al cens oficial d'apartaments turístics. No es descarta que en puguin ser més, però, de moment, l'Ajuntament ja ha executat el tràmit en un dels casos, el del número 2 de la plaça de Santa Madrona, al barri del Poble-sec. Fonts municipals precisen en aquest cas que la sentència ja és ferma, que l'apartament ja ha quedat donat d'alta al registre oficial i que ja està en marxa el procediment d'inspecció. En aquest bloc hi consten ara cinc apartaments turístics. El nou és el del segon primera, però ja n'hi havia en altres plantes.

La segona versió del pla de regulació d'establiments turístics es va aprovar al ple i no permet la tramitació de noves sol·licituds per a apartaments turístics. Per això, totes les sentències favorables a les immobiliàries i particulars que podran obtenir la llicència daten del 2019. Aleshores el govern municipal defensava que, havent recorregut l'anul·lació del PEUAT al TSJC, el primer text encara era vigent en el moment en què es van començar els tràmits per aconseguir la llicència. Amb tot, cap dels jutges que han firmat les noves sentències no accepta aquest argument. 

El bloc de pisos turístics situat al carrer Tarragona de la ciutat de Barcelona.

Les resolucions que ara han sortit a la llum també fan referència a un nou pis turístic al carrer Muntaner, 496, on l'Ajuntament precisa que encara no hi ha una alta oficial del nou apartament perquè estan analitzant el text, i a Ventalló, 48, on hi hauria quatre pisos més que tampoc no han estat donats d'alta, encara. Es dona el cas que dues de les noves sentències atenen sol·licituds de la immobiliària Gallardo, que és la mateixa que va tramitar els permisos per al gran bloc del carrer Tarragona: una és la del carrer Muntaner i de l'altra no se'n precisa l'adreça. El govern de Colau reitera que no comparteix en absolut les resolucions i que està buscant l'escletxa per evitar que els pisos expulsin veïns i passin a acollir turistes.

77 anul·lacions

En el primer cas, el del gran bloc del carrer Tarragona, s'han pogut anul·lar 77 de les 120 llicències (inicialment eren 69, però la xifra s'ha pogut incrementar) gràcies a un article de la llei de facilitació de l'activitat econòmica, que permetia protegir els pisos que encara tenien contractes de lloguer vigents. Una inspecció feta pel districte de l'Eixample també ha detectat que, en el marc de les obres que s'hi estan fent, s'ha substituït alguna de les fusteries i s'han col·locat noves unitats exteriors d’aire condicionat. I l'Ajuntament diu que, arran d'aquests "incompliments", obrirà un expedient de disciplina urbanística perquè la propietat (la immobiliària Gallardo) legalitzi la substitució d’aquestes fusteries i la col·locació dels aires.

La polèmica dels pisos turístics esclata a les portes de la campanya electoral. Dimecres, en el debat organitzat per El País i la SER, l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, va posar damunt la taula aquesta qüestió i aquest dijous ha sigut el primer a reaccionar a Twitter sobre l'esclat de noves sentències contràries al govern municipal. "Ho vaig advertir! Hi ha més casos que els 120 pisos turístics del carrer Tarragona i el govern municipal ho vol amagar. Avui n'afegim 7 més", ha afirmat. El republicà ha carregat contra l'alcaldessa Colau i el candidat del PSC, Jaume Collboni, com a "responsables de l'augment més gran de pisos turístics des de l'època Trias".

stats