Turisme
Societat Barcelona 05/05/2023

Barcelona troba l'escletxa per frenar 69 dels 120 pisos turístics del carrer Tarragona

Una buit jurídic va permetre a una immobiliària esquivar la regulació municipal i canviar veïns per turistes a l'Eixample

2 min
El bloc de pisos del carrer Tarragona on ho ha 120 llicències de pisos turístics

BarcelonaNou gir de guió pel que fa a la situació dels pisos turístics a Barcelona. Després que la setmana passada l'Ajuntament es veiés obligat a acceptar un gran bloc de 120 pisos turístics al carrer Tarragona, ara el consistori ha trobat una escletxa per anul·lar les llicències turístiques a 69 habitatges de l'edifici. La tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat als veïns aquest divendres que han trobat una via per cessar la possibilitat d'obrir com a pis turístic emparant-se en una "llei recent del govern català que es va començar a desenvolupar el 2020, però que no es va començar a aplicar fins al 2022". Segons Sanz, la norma permet a l'Ajuntament anul·lar la llicència de pis turístic si es demostra que fa tres mesos que l'habitatge no es fa servir amb aquesta finalitat.

D'aquesta manera, des del consistori faran servir la carta que constata que 69 dels 120 pisos del bloc del carrer Tarragona tenen un contracte de lloguer vigent. Una condició que demostra que no s'hi està fent cap altra activitat i, per tant, no s'està utilitzant com a pis turístic. La decisió ja s'ha comunicat a la promotora dels pisos (la immobiliària Gallardo) i també als veïns del bloc. De fet, tal com ha confirmat la tinent d'alcaldia, l'Ajuntament busca la col·laboració d'aquests veïns per esbrinar si de la resta d'habitatges que queden amb possibilitat de convertir-se en pisos turístics (una cinquantena) n'hi ha algun que tingui un contracte vigent que serveixi com a prova per negar la llicència de l'activitat.

Estocada judicial

La immobiliària Gallardo va aconseguir demanar les llicències per utilitzar aquests 120 habitatges com a pisos turístics gràcies a l'escletxa que es va obrir quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va tombar el pla de regulació d'establiments turístics de Barcelona l'any 2019 per defectes de forma. El govern de Colau va anar denegant les sol·licituds d'apartament turístic emparant-se en el fet que la sentència contra la regulació encara no era ferma, però la setmana passada la justícia va donar la raó als promotors que havien sol·licitat llicències abans que el consistori redactés una nova versió del pla municipal.

Tot i assegurar que es necessiten canvis legislatius urgents per poder revocar llicències, Sanz ha tret pit del fet que en els últims anys s'han tancat més de 6.000 pisos turístics a la ciutat de Barcelona i que aquest tipus de permisos s'estan aturant des de l'any 2014.

stats