Societat 31/07/2019

El TSJC tomba el pla hoteler de Colau

La sentència dona la raó als hotelers i demana una estimació econòmica "lògica" de les actuacions

Ara
2 min
El pla d’allotjaments turístics que promou l’Ajuntament preveu que només puguin obrir nous llits a la perifèria.

BarcelonaRevés judicial a una de les mesures estrella d'Ada Colau, el pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (Peuat). L'ARA ha tingut accés a una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la, aquesta vegada íntegrament, la mesura del govern municipal al·legant que no existeix cap pla d'avaluació econòmica i financera de les actuacions a desenvolupar en l'execució del plantejament. El Tribunal estima "substancialment" el recurs de l'Hotel Viena SA i declara nul tot el pla, i en concret els articles 9.1, 15.4, i la disposició addicional primera. La sentència també conté un vot particular d'una de les magistrades que no està d'acord amb la sentència.

La limitació hotelera del Peuat

La decisió del TSJC se suma ara a altres sentències anteriors, conegudes poques hores abans, que també tombaven part del Peuat de Colau. Aquest dimecres al matí, una altra sentència anul·lava exclusivament l'article 15.4, que regula les limitacions en establiments ja existents i estableix l'obligació de reduir un 20% les places hoteleres disponibles en cas que es faci una gran reforma al local.

Aquesta nova sentència va més enllà i, segons ha dit el Gremi d'Hotelers, "anul·la íntegrament" el Peuat, fet que obre la possibilitat que es presentin nous projectes a Barcelona per a la implantació d'establiments turístics. La normativa ha estat molt criticada pel sector des que es va aprovar, perquè considera que restringeix l'obertura de negocis. En aquest sentit, el jutge assegura que el Peuat requereix una avaluació econòmica "lògica i ponderada de les actuacions a desenvolupar sense necessitat d'especificar les indemnitzacions concretes".

El Gremi d'Hotels de Barcelona ha celebrat aquesta tarda la sentència com una victòria perquè, considera, la decisió judicial tomba el pla "en la seva integritat". Els representants dels empresaris del sector, a més, també subratllen que la sentència avala algunes de les reclamacions que feia l'entitat, com la preservació de l'"excel·lència" dels hotels de la ciutat. Per al Gremi d'Hotels, força el govern de Colau a "replantejar" la mesura tal com està concebuda actualment.

Al matí, la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, havia declarat a la premsa que la primera de les dues sentències d'avui no anul·lava totalment el pla. Sanz però, també havia matisat que el pla tenia molts contenciosos judicials oberts en contra i que caldria analitzar punt per punt l'abast de cada sentència.

stats