Turisme
Societat Barcelona 23/05/2023

Degoteig de pisos turístics que esquiven la prohibició a Barcelona

Al registre del Govern hi consten 167 altes des del 2021, el 80% de la mateixa immobiliària

4 min
El bloc de pisos del carrer de l'Est on s'han tramitat onze nove llicències de pis turístic

BarcelonaEl forat va sortir a la llum a partir del gran bloc del carrer Tarragona que, aprofitant l'escletxa que va obrir l'anul·lació judicial del pla que regula els establiments hotelers de Barcelona, va aconseguir 120 llicències per a pisos turístics de cop. Algunes veus ja van alertar llavors que la immobiliària Gallardo, que és qui havia guanyat aquella batalla, no seria l'única que hauria demanat llicències i que hauria recorregut als tribunals la negativa municipal. Després va ser ERC qui va fer públiques fins a set sentències més que obligaven a acceptar una dotzena d'apartaments més. Però aquests tampoc seran els únics. Segons consta al Registre de Turisme de Catalunya del departament d'Empresa, que és on els ajuntaments donen d'alta aquest tipus d'establiments, des de l'abril del 2021 fins ara s'han registrat fins a 167 nous pisos turístics.

I la xifra no és definitiva, perquè no inclou, per exemple, els cinc de la plaça Santa Madrona, al Poble-sec, que sí que constaven en una de les sentències guanyades pels promotors, ni tampoc els quatre de Ventalló, 48, que l'Ajuntament diu que encara està analitzant i no ha donat d'alta. Segons el consistori, des que va saltar la polèmica fins ara, la xifra oficial de llicències ha crescut en 131 i aquí hi compta les del carrer Tarragona, les de la plaça Santa Madrona i sis al carrer Muntaner, 496. Però hi ha més casos en litigi.

Pisos turístics després del canvi de normativa municipal
Establiments donats d'alta al Registre de Turisme de Catalunya des del gener del 2021

Segons les dades del Registre de Turisme, les altes des del 2021 són 167, algunes, però, en zones allunyades del centre (a la tercera corona s’hi permet creixement contingut) o en reagrupaments de llicències en edificis. I moltes en zones blindades. El bloc més gran, esclar, és el del carrer Tarragona, on l'Ajuntament assegura que ha pogut revocar 77 de les 120 llicències aplicant la llei de facilitació de l'activitat econòmica, que permet anul·lar aquelles que no s'han activat després de tres mesos. A més, aquests pisos no són els únics que porten el segell de la immobiliària Gallardo, que hauria obtingut com a mínim una dotzena de llicències més en ubicacions com el número 26 del carrer del Putxet (6 pisos), el número 5 del carrer Castanyer (3 pisos) o el número 496 del carrer Muntaner (consten tres pisos, però el consistori ja en reconeix sis). Els del Putxet, donats d'alta l'abril d'aquest any i en un bloc on ara ja hi ha 17 llicències turístiques. En total, com a mínim 132 nous permisos (que podrien ser 135 si es confirmen tots els de Muntaner) adjudicats a Gallardo, que declina fer declaracions sobre el tema, però acapara gairebé el 80% de les llicències ja registrades des del gener del 2021.

El grup municipal d'ERC és qui ha demanat amb més insistència l'abast de l'escletxa que va obrir l'estocada judicial al Peuat, també ara en campanya. "Hem obert la caixa de pandora", critica Ernest Maragall, d'ERC, que ja va avisar que hi havia més llicències de les que s'estaven admetent i que fa setmanes que acusa el govern municipal d'ocultar informació: "Quants pisos turístics es van colar aquells 15 dies perquè no van saber fer bé les coses?"

Un bloc al Raval

El gran bloc de Tarragona converteix l'Eixample en la zona de la ciutat que acumula més nous apartaments reconeguts en el registre del Govern. En suma 128, dos dels quals al barri de Sant Antoni. Destaca, també, el bloc amb onze llicències del carrer de l'Est, al barri del Raval i molt a prop de l'Escola Oficial d'Idiomes, on aquest diari ha pogut comprovar que els pisos ja estan en actiu i que porten el segell de Ramblas & Chic (estan donats d'alta des de l'estiu de l'any passat).

De la llista, destaquen també quatre nous apartaments al número 102-104 de la Rambla, on ja consten fins a 16 apartaments amb llicència. I, també, tres a la plaça Letamendi, número 26, on ja n'hi ha quatre de donats d'alta. També hi ha una nova llicència a la part baixa del passeig de Gràcia i una a la ronda Universitat. El barri del Putxet i el Farró n'acumula vuit entre els sis que porten el segell de Gallardo i dos més al carrer Homer. Els últims que consten com a donats d'alta en aquest registre daten d'aquest mateix mes d'abril.

La façana del bloc del carrer Tarragona on es van demanar 120 llicències de pis turístic

De les 167 adreces recollides en el llistat, només dos pisos no es poden trobar al cercador que té actiu l'Ajuntament perquè tothom pugui comprovar si els apartaments que té a prop són o no són legals. Només hi ha dues adreces, totes dues a la zona de la Barceloneta, que no apareixen en aquest cercador. Des que El Periódico i RAC1 van fer públic per primer cop el cas del carrer Tarragona que el govern municipal ha instat el Govern a fer canvis a la llei perquè els ajuntaments puguin revocar unes llicències d'apartament turístic que ara s'aconsegueixen amb un pagament únic de 230 euros i són vigents de per vida. També ha repetit que intentaran revocar-ne tantes com sigui possible a partir de l'aplicació de la llei de facilitació de l'activitat econòmica i que consideren que les noves llicències no haurien de ser admeses perquè es van presentar en un moment en què el consistori havia recorregut la sentència que anul·lava el Peuat i que considerava que encara era vigent. El següent pas va ser redactar una nova versió del pla per blindar-lo.

stats