Infraestructures
Societat Barcelona 04/03/2023

Clam a Barcelona: "Ni un pam de terra" per a l'ampliació del Prat, el Hard Rock i la B-40

Milers de persones d'arreu del país es manifesten contra els tres macroprojectes inclosos als pressupostos

3 min
La manifestació ha recorregut els principals carrers de Barcelona

BarcelonaEl missatge que han enviat al Govern és clar: no volen l'ampliació de l'aeroport del Prat, el macrocomplex de joc i oci nocturn del Hard Rock –projectat a Tarragona i encallat durant anys– ni la construcció de la carretera B-40 o Quart Cinturó i que ha d'unir Terrassa, Sabadell i Castellar. El motiu, diuen, és perquè estan orientats a augmentar els beneficis dels rics a costa de la precarietat de la població i allunyen Catalunya del camí per enfrontar-se al canvi climàtic. Milers de persones, 1.800 segons la Guàrdia Urbana i 10.000 segons els organitzadors de la protesta, s'han manifestat aquest dissabte al centre de Barcelona sota el lema "Defensem la terra, construïm el futur". Els participants han acusat el president, Pere Aragonès, de voler "trinxar" el futur social, econòmic i mediambiental del país a canvi d'aprovar els pressupostos.

La mobilització ha estat impulsada per les plataformes ZeroPort, Aturem Hard Rock i Campanya Contra el Quart Cinturó, però la convocatòria ha interpel·lat representants d'una norantena de col·lectius i entitats d'arreu del país, com ara la plataforma contra el parc eòlic de la Costa Brava i el moviment en defensa del delta de l'Ebre. També hi han participat membres d'En Comú Podem i la CUP, partits públicament en contra dels tres plans, i sindicats. Segons les entitats convocants, aquests tres macroprojectes no són necessaris i destrueixen el territori en benefici “dels especuladors i els grans empresaris”. "La Generalitat i el PSC han pactat un conjunt d'aberracions ambientals i socials amb l'excusa de l'aprovació d'uns pressupostos que, segons diuen, han de millorar els serveis públics", han denunciat en el manifest, on també han deixat clar que la responsabilitat recau en tots els partits polítics, "sense els quals el pla no seria possible".

Entre les proclames que s'han pogut sentir des de la plaça de Catalunya fins al Palau de la Generalitat destaquen "La terra no està en venda", "Menys Port Aventura i més agricultura" i "Pere Aragonès, no ens prenguis el Vallès". Els portaveus han assegurat que totes les lluites socials que han recorregut el centre de Barcelona aquest dissabte són diferents cares d’una "mateixa problemàtica". "Les lluites ecologistes i socials, contra projectes urbanístics, contra infraestructures d’energia i de transport, lluites socials en defensa del dret a l’habitatge i pels drets laborals ens unim i fem una crida a la participació. No cedirem ni un pam de terra", han afirmat.

"Projectes del segle passat"

Els manifestants han defensat "un altre model d'ordenació del territori que respecti la natura i la biodiversitat" i han assegurat que l'objectiu de la protesta d'aquest dissabte era visibilitzar el “moviment unitari” en contra del model econòmic i d’ordenació del territori que està impulsant l’executiu català. El portaveu de la Plataforma Aturem el Quart Cinturó, Joan Carles Sallas, ha denunciat que s’estiguin intentant defensar “projectes del segle passat” que “actuen com a xantatge ambiental als pressupostos quan no hi tenen res a veure”.

Entre els polítics que s'han deixat veure a la manifestació per expressar la seva disconformitat amb els macroprojectes hi havia el diputat de la CUP-NCG Xavier Pellicer, que ha criticat que el Govern no té "cap rumb" i que la seva política "és la que marca el PSC i JxCat", i la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que ha clamat contra el "negacionisme climàtic" que emana d'aquests projectes tot i que el seu partit votarà a favor dels pressupostos pactats entre ERC i el PSC. Albiach ha dit que Catalunya viu una situació de sequera i ha subratllat que "el casino més gran d'Europa" consumiria "tanta aigua com la ciutat de l'Hospitalet de Llobregat".

stats