Barcelona

Primer dia sense tabac a la platja: "Jo continuaré fumant; hi ha mil coses que contaminen"

Barcelona multarà amb 30 euros qui fumi a la sorra, tot i que els informadors no en tenen la competència

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Una informadora de la platja del Bogatell explica la nova normativa a un banyista

BarcelonaLa platja del Bogatell té avui un aire diferent: respires profundament i no s'hi ensuma fum de tabac. És el primer dia en què està prohibit fumar a les platges de Barcelona. Els informadors, un per platja, són els encarregats de vetllar pel compliment d'aquesta nova norma, aprovada tot just divendres. Hi seran durant tot l'estiu, de les 10 h a les 20 h. La sanció establerta per fumar a la platja és de 30 euros, però en Gerard Ribes, informador de la platja del Bogatell, afirma que "normalment no cal multar, la gent respon molt bé i apaguen la cigarreta". La multa és l'última opció: "Si són reincidents i molesten la gent del voltant, o responen de forma violenta, podem avisar el supervisor i llavors vindran la Guàrdia Urbana o els Mossos, amb competències per poder multar, perquè nosaltres no podem".

Aquest dilluns no fa gaire sol però la platja és plena. Els nous informadors passegen pendents de la gent. Hi ha molt poques persones que fumin. L'any passat es va fer una prova pilot prohibint fumar a quatre platges de Barcelona (Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella) i el percentatge de persones que fumava va passar d'un 18% a un 3%, segons recorda la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa. Entre els banyistes sembla que la nova regulació té una bona rebuda: "Ens sembla perfecte. No som fumadors, però ho hem estat i encara molesta més quan t'arriba el fum d'algú", declaren dues parelles grans. La recerca indica que el tabaquisme és la primera causa de mortalitat evitable a Espanya i que els fumadors passius també tenen molt més risc de tenir problemes oncològics, cardiovasculars i respiratoris.

A banda de la salut, la mesura també vetlla pel medi ambient. A les costes espanyoles "arriben uns 5 milions de burilles cada any", ha concretat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Eloi Badia, que ha dit que cada burilla triga 10 anys a descompondre's i contamina enormement l'aigua. La prova pilot de l'any passat va permetre reduir en un 50% la presència de burilles a les platges on es va intervenir.

Els crítics

En general hi ha molt civisme, comprensió i acceptació per part de la ciutadania. Tarafa assegura que la mesura "és un pas ferm per aconseguir una ciutat lliure de tots els tipus de fum", mentre que Badia destaca que la tasca més important és "la informació i la pedagogia a través dels informadors i els cartells" perquè encara hi ha molta gent que, simplement, no ho sap. Un cop són avisats, però, no tothom encaixa bé la nova prohibició. "No entenc per què es pot fumar en espais públics i a la platja no. ¿M'expliques per què puc fumar al xiringuito, però no a la platja? Em sembla un sense sentit", declara el Roger.

L'informador s'acosta a una noia que està embolicant una cigarreta. "Saps que no es pot fumar a la platja?", li diu. La noia aixeca el cap i, sorpresa, pregunta: "Per què?" El Gerard li explica la nova normativa i la sanció que pot comportar, i li demana que no fumi. Ella s'indigna: "Jo continuaré fumant; si em multes, doncs mira, una més. ¿Hi ha mil coses que contaminen i jo, que a més ho faig bé [assenyala el cendrer portàtil], ara no puc fumar tranquil·lament?" El Gerard assenyala que aquestes reaccions no són habituals. Dona un cop d'ull i veu que no hi ha gent a prop a qui pugui molestar. "No hi puc fer res, no la puc obligar", diu, resignat.

stats