Al juliol ja no es podrà fumar a cap platja de Barcelona

L'Ajuntament valora positivament la prova pilot de l'estiu passat i canviarà l'ordenança per estendre la prohibició

3 min
Una noia fuma una cigarreta a la platja de Barcelona

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona farà canvis a l'ordenança d'espai públic per prohibir el tabac en totes les platges de la ciutat. Segons ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ja hi ha acord polític per a aquesta nova prohibició i el canvi d'ordenança es podrà començar a aplicar a principis de juliol.

La mesura ja es va testar l'estiu passat en una prova pilot que prohibia fumar en quatre platges de la ciutat. "Estem molt satisfets amb el resultat", ha dit Badia, que ha celebrat que no només es van haver de recollir menys burilles de la sorra sinó que els usuaris mostraven un alt grau de satisfacció amb la mesura, posant-li de nota un 8 sobre 10. A Barcelona fuma un 20% de la població, però a la platja només ho fa el 10%. L'estiu passat, a les platges on es va prohibir fumar, el percentatge encara va ser més baix i només es van encendre la cigarreta un 3% dels banyistes. Badia ha recordat que la mesura "és sanitària i ambiental", ja que les burilles acaben al mar i són altament contaminants. De fet, es calcula que triguen 10 anys a desaparèixer.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, ha confiat que la prohibició ajudi els fumadors a deixar aquest hàbit tan nociu i ha destacat que la mesura "també té un impacte en les persones que no fumen", ja que no hauran de suportar el fum dels altres. Tarafa ha destacat que Barcelona és "pionera" en l'aplicació d'aquesta mesura i ha recordat que el govern de l'Estat prepara una nova llei per prohibir el tabac en llocs on actualment es pot fumar i, en principi, les platges quedaran afectades. La normativa podria estar aprovada a finals d'aquest any.

Tot i que la prohibició de fumar a les platges de Barcelona no serà efectiva fins al juliol, que és quan el govern preveu haver modificat l’ordenança, la campanya de comunicació començarà abans per anar preparant els banyistes. L’Ajuntament confia que, entre la campanya d'informació i el respecte dels ciutadans, no caldrà posar multes per fumar en aquests espais. Tot i així, si algun agent crida l’atenció a un fumador i aquest no apaga la cigarreta, haurà d'abonar una sanció de 30 euros. És el mateix import amb el qual sanciona les persones que fumen als parcs infantils. "Qui vulgui fumar haurà d'anar al passeig", ha dit Badia.

Reposar la sorra

Els temporals que colpegen les platges de Barcelona, com passa en molts altres municipis costaners, acaben engolint molta sorra que cal anar reposant. Aquesta reposició, però, que és competència de l'Estat, no es fa des del 2010. Segons ha celebrat Badia, l’Ajuntament ha tancat un acord amb el govern de l’Estat per aconseguir que les platges de la ciutat "tornin a tenir tot el seu potencial de sorra". Els tràmits ja han començat, però, segons els càlculs de Badia, la sorra, que s’anirà a buscar al fons del mar, no es reposarà fins a l’estiu del 2024. Mentrestant, tal com s'ha fet en els últims anys, l'Ajuntament haurà d'anar fent "ajustos" per intentar que els barcelonins no es quedin sense sorra.

Una burilla a la platja de Barcelona

Pel que fa a les guinguetes, el regidor ha recordat que hi va haver problemes en el concurs públic i que algunes de les empreses que van guanyar i van obtenir permís per gestionar-ne es van acabar fent enrere. Així, de les 12 guinguetes disponibles, n'hi haurà set que ja obriran aquest dissabte (que és quan comença la temporada de platges) i dues més obriran després de Setmana Santa. Quedaran tres guinguetes sense obrir, però, segons ha explicat Badia, l'Ajuntament impulsarà "un procés exprés" per tenir-les ja obertes per Sant Joan. A les guinguetes, per cert, sí que es podrà seguir fumant.

La platja de gossos, a la zona de Llevant, seguirà funcionant com fins ara i, com a novetat aquesta temporada, s'intentarà regular la pràctica del surf, que ara mateix és "alegal", segons ha explicat el regidor d'Esports, David Escudé.

stats