Societat 26/05/2021

Prohibit fumar en quatre platges de Barcelona

L'Ajuntament posa en marxa aquest dissabte la prova pilot a Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella

2 min
Dos dels informadors municipals a les platges de Barcelona

BarcelonaLes platges de Barcelona mantenen aquest any el sistema de regulació per evitar aglomeracions, que es fa amb informadors a peu de platja i ja no amb càmeres com l'any passat, i introdueixen una novetat: la prova pilot que prohibeix fumar en quatre de les platges de la ciutat. En concret, a Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella. La prohibició entrarà en vigor aquest dissabte, coincidint amb l'inici de la temporada alta de bany. El consistori admet que no té competències per sancionar a qui incompleixi la nova restricció, però apunta que els agents sí que podran multar a qui desobeeixi de forma manifesta la seva autoritat. El regidor d'Emergència Climàtica, Eoli Badia, insisteix, però, que la idea és sancionar el mínim possible i que el que es farà és molta pedagogia de per què s'ha decidit implantar platges sense fum.

El consistori preveu estendre la prohibició a altres platges si la prova d'aquest estiu obté bons resultats i està pendent de confirmar si la restricció fa que un determinat tipus de públic, com el familiar, es concentri a les platges on no hi ha fum. "La idea és que la prova es pugui quedar a la ciutat, però haurem de veure el grau de satisfacció de la mesura", ha explicat Badia.

L'Ajuntament ha pres la decisió de tirar endavant la prova per motius de salut –sobretot per protegir del fum les persones més vulnerables– i també per causes mediambientals: la burilla és un residu altament contaminant que triga una dècada a degradar-se.

Acord metropolità per Sant Joan

La ciutat, d'altra banda, ja es prepara per al que pugui passar durant la celebració de la revetlla de Sant Joan, que acostuma a omplir les platges de festa. L'estiu passat l'Ajuntament va decidir tancar-les per evitar aglomeracions, i ara confia poder aplicar un mateix criteri a tos els municipis metropolitans amb platja. Segons ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica, s'ha creat una taula per fer una acció "coordinada" i "si pot ser a l'uníson". Badia no ha descartat que es pugui decidir de nou un tancament o algun tipus de regulació.

Bany assistit

L'altra novetat d'aquesta temporada de bany fa referència al bany assistit per a persones amb discapacitat, que l'any passat va ser polèmic perquè, en plena desescalada i encara amb els efectes del temporal Gloria cuejant, la ciutat va trigar a posar-lo en marxa i el va habilitar inicialment en menys punts del que és habitual. Aquest 2021 s'activarà, a partir del 5 de juny, el nou servei de platges accessibles i suport al bany a persones amb discapacitat, que permetrà augmentar les hores i els dies de servei. L'Ajuntament hi destinarà 298.000 euros en els pròxims tres anys i el servei estarà dotat d’un equip de nou persones amb titulació oficial de socorrista aquàtic i s’estructurarà en torns en tres punts d’atenció a les platges de Nova Icària, Sant Miquel i Zona de Banys del Fòrum.

El que sí que s'activa ja a partir de dissabte és el servei de socorristes, que funcionarà entre les 10.30 i les 19.30 hores de forma ininterrompuda cada dia de la setmana, amb un total de 80 professionals, i la platja de gossos a la platja de Llevant. Per entrar-hi és necessari que els animals portin xip i, per evitar aglomeracions, l'aforament s'ha fixat en 141 persones o 60 gossos.

stats