Barcelona ignora Protecció Civil i obrirà les platges per Sant Joan, però sense alcohol

Els alcaldes de l'àrea metropolitana també volen obrir-les, segons el vicepresident de l'AMB

Ara
3 min
Joves en una platja de Barcelona celebrant Sant Joan en una imatge d'arxiu.

Barcelona obrirà totes les platges durant la revetlla de Sant Joan fins a les sis del matí. Però amb condicions: no s'hi permetrà l'ús de tendes de campanya, aparells de música ni l'entrada de begudes alcohòliques. A més, la Guàrdia Urbana farà controls als accessos per evitar que hi hagi aglomeracions –també als aparcaments, per vigilar que no hi hagi una gran acumulació de vehicles– i supervisarà que els assistents compleixin les normes sanitàries de convivència "elementals", és a dir, que hi hagi prou distància entre els grups, que tothom porti la mascareta posada i que no s'hi begui alcohol.

Amb aquesta decisió, l'Ajuntament de Barcelona ha optat per ignorar Protecció Civil, que havia recomanat limitar l’aforament a les platges i, fins i tot, tancar-les per evitar-hi aglomeracions, i tirar endavant el seu pla per a "aquesta celebració emblemàtica" de la ciutat.

"La prudència [respecte a la pandèmia] és absolutament compatible amb la possibilitat de permetre un ús raonable d’aquests espais urbans que, a més, tenen un paper per evitar la congestió [d'altres zones de la ciutat] molt important", ha defensat el tinent d’alcalde en Seguretat, Albert Batlle, que ha afegit que un tancament absolut de les platges com el de l'any passat "és inviable" en plena desescalada.

L’any passat, Barcelona va tancar les platges des de les 20 hores del dia 23 fins a les 10 hores del dia 24 per tal que no es donessin "les grans concentracions de cada any". Aquest any, en canvi, Protecció Civil únicament havia fet arribar als ajuntaments algunes recomanacions, ha assegurat Batlle, i atès que la situació epidemiològica actual és diferent, el consistori "ha ponderat molt la necessitat de celebrar la revetlla". "Fa més d’un mes que es va aixecar el toc de queda nocturn i hem de recuperar la normalitat pel que fa a l’ocupació d’espais", ha insistit Batlle.

El consistori també preveu desallotjar les platges a les sis del matí per fer les tasques de neteja i manteniment necessàries i tornar-les a obrir al públic cap a les nou del matí.

Coordinació amb el Govern

Barcelona no està sola en aquesta decisió: els municipis litorals de l’àrea metropolitana també obriran les platges, segons s'ha acordat aquest dimecres en una reunió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Badalona, Sant Adrià de Besòs, el Prat de Llobregat, Castelldefels, Gavà i Viladecans permetran accedir a les seves platges, ja que volen coordinar-se amb Barcelona per no enviar “missatges confusos” a la població, segons ha explicat la tinent d’alcalde de Seguretat de Badalona, Irene González. 

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica i vicepresident de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Eloi Badia, ha defensat aquesta decisió adduint que els municipis volen obrir les platges en una data "tan assenyalada" per tenir un espai d'oci segur i amb totes les mesures sanitàries.

Badia ha remarcat que tots els consistoris han coincidit que mantenir-les obertes contribuirà a "obrir el màxim d'espai possible". "Hi ha hagut matisos però encara tenim tretze dies per coordinar-nos [entre municipis] i amb les autoritats sanitàries", ha admès. El vicepresident de l'AMB ha indicat que els propers dies es podran aprovar "guies o referències" compartides pels diversos municipis.

Protecció Civil de la Generalitat va recomanar dimarts als ajuntaments que tanquin les platges, que només autoritzin petites fogueres i que habilitin espais controlats per sopar en petits grups a l’aire lliure per evitar aglomeracions a la revetlla, perquè encara no serà “normal al 100%”. El subdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado, va llançar la petició als consistoris d’extremar les precaucions, tot i que va reconèixer que molts municipis no tenien prou efectius per supervisar tota la franja litoral.

stats