Sospiten que l’incendi a Collserola va ser provocat

Els Agents Rurals i els Mossos investiguen qui va causar el foc, que ha cremat 12 hectàrees i ja s'ha extingit

3 min
Vista de la zona cremada amb un helicopter dels bombers

BarcelonaEls Agents Rurals examinaven aquest matí un barranc situat just darrere de les pistes de pàdel de Valldaura Sports, el punt zero on ahir cap a dos quarts de set de la tarda es va originar l'incendi que ha arrasat unes 12 hectàrees del Parc de Collserola, gairebé totes de Barcelona, menys 0,13 de Montcada i Reixac. El foc, que aquest migdia s'ha donat per extingit, va saltar la carretera Alta de les Roquetes i va pujar ràpidament muntanya amunt, on quatre dotacions de Bombers continuaven treballant avui per apagar els punts fumejants. Sobre el terreny, tothom donava per fet que algú havia causat el foc de manera intencionada o accidental. “Tot apunta que podria haver estat provocat”, informen fonts dels Mossos d'Esquadra: és la principal hipòtesi de la investigació. Les primeres flames van ser en un barranc amb moltes deixalles, que queda molt a prop de les instal·lacions esportives i també de l'Escola La Salle Horta i d'un centre per a gent gran.

Un grup de persones que jugaven a pàdel van veure una flamarada potent i que havia començat després que hagués passat per allà un home d’uns 65 anys amb els cabells blancs, bigoti i una camisa de color blau cel, segons han explicat diversos testimonis a l'ACN. Els Agents Rurals havien precintat avui aquest punt i hi buscaven proves, amb l'ajuda d'un gos, per aclarir l'origen del foc.

Vista aèria de la superfície cremada.

"És claríssim que va ser intencionat. No fa tanta calor", dona per fet Xavier Abella, que, com fa cada matí, ha sortit a passejar per la muntanya amb el gos. Insisteix que "no pot ser casualitat" que hi hagi hagut tants focs últimament en un mateix punt. És el cinquè incendi que es declara a Collserola en els últims dos mesos, el tercer en aquesta zona concreta. "Aquest ja es veia que seria molt més greu", apunta després d'haver estat pendent ahir de com treballaven els hidroavions.

Com ell, molts curiosos s’han desplaçat avui fins a la zona cremada per veure quin havia sigut l'impacte de les flames que havien vist el vespre anterior. "Quan sento bombers passant per davant de casa ja estic pendent de mirar l'impacte que tindrà a la muntanya. Hi ha hagut massa incendis aquí ja", lamenta María Bonilla, que avui ha sortit d'excursió per Collserola, com fa sovint, amb el seu marit. Ressegueixen llocs com la Font de Santa Eulàlia, on apunten que sovint s'hi fan botellons i s'hi encén alguna foguera, com demostren els rastres de terra.

Una agent rural inspeccionant el lloc on presumptament ha començat l'incendi.

José Luís Herranz també hi ha anat, preocupat per les conseqüències del foc. Ha acompanyat la seva dona a un centre de dia de la zona i després s'ha endinsat a la muntanya per comprovar si els pins que tots dos hi van plantar fa més de 40 anys s'havien salvat de les flames. "Són fora de la zona afectada", diu alleujat però impactat per l'abast de l'últim incendi. El flanc esquerre del foc va ser el més complicat d'atacar perquè avançava a prop de les línies d'alta tensió i això va dificultar l'ajuda dels mitjans aeris. "Mare meva", s'exclamen la Sara i la Raquel, des d'un punt alt, contemplant l'extensió cremada. Expliquen que van veure l'inici de l'incendi des de la plaça de Karl Marx, molt a prop de la part afectada, i que els va semblar que l’incendi tenia dos focus.

José Luís Herranz ha anat a Collserola a veure si els pins que havia plantat amb la seva dona s'havien vist afectats pel foc.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que el foc “tenia un recorregut limitat”. En una entrevista a RAC1, Elena ha fet una crida a la prudència “perquè els boscos estan secs” i no ha donat detalls sobre la causa del foc, que no ha fet mal a ningú ni a cap propietat particular. Els bombers que treballaven avui sobre el terreny també repetien que les condicions de l'estiu seran complicades i que caldrà extremar les precaucions per evitar nous incendis.

"És el més gran que hem tingut aquest any", ha assegurat l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que ha demanat responsabilitat a la ciutadania davant d'un estiu que es preveu especialment complicat. El tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament, Albert Batlle, ja va avisar fa pocs dies que aquest estiu esperaven una campanya "més activa" en la lluita contra els incendis. A Collserola hi ha combustible forestal acumulat i es preveu un estiu més sec i càlid.

stats