Barcelona
Societat 08/06/2021

Controlat l'incendi al Parc de Collserola, el cinquè en dos mesos

Les flames han afectat 10 hectàrees i s'hi han desplegat una vintena de dotacions dels Bombers

Clara López Alcaide
3 min
El foc és encara visible des d'alguns punts de Barcelona i el Vallès Occidental.

BarcelonaL'incendi al Parc de Collserola, el cinquè que es declara a la zona en els últims dos mesos, està controlat, segons els Bombers de Barcelona, que treballen des de fa hores en col·laboració amb efectius de Bombers de la Generalitat per extingir les flames. "Queda feina perquè tenim un perímetre força irregular", ha explicat Sebastià Massagué, cap de Bombers de Barcelona, en una compareixença cap a les 21.45 h d'aquesta nit. El foc hauria afectat una superfície d'unes deu hectàrees i la feina de les dotacions desplegades aquesta nit ha aconseguit perimetrar-lo.

El flanc esquerre del foc ha sigut el més delicat i el que ha requerit més esforços també de les dotacions aèries dels Bombers per evitar que el foc penetrés al massís de Collserola. "El flanc esquerre coincidia amb una sèrie de barrancades que eren precisament sota dues línies d'alta tensió" i s'alentien les maniobres i les tasques de control, ha explicat el portaveu del cos, en un missatge de tranquil·litat i optimista cap a la ciutadania.

Un total de 24 dotacions de Bombers de Barcelona i de la Generalitat, i també mitjans aeris, s'han desplegat al rebre l'avís de l'incendi, que s'hauria originat cap a les 18.40 h a la Carretera Alta de les Roquetes de Collserola (Nou Barris), dins el parc natural. Es desconeixen per ara les causes que han pogut originar-lo, que s'estan investigant. Fonts municipals han subratllat que no hi ha persones afectades. "No hi ha cap tipus d'afectació en habitatge, el foc no ha afectat ni masies ni espais residencials", ha dit el regidor del districte, Xavier Marcé.

Les flames han comportat durant la tarda afectacions en tres línies de bus: la V27, la 27 i la 47, segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) a través del seu compte de Twitter.

Un helicòpter treballant per estabilitzar l'incendi a la falda de Collserola.

És el cinquè incendi declarat a Collserola en els últims dos mesos. Fa uns dies, el 26 maig, es va declarar un altre incendi a la mateixa Carretera Alta de les Roquetes i tres dies abans un foc va afectar 300 m2 de vegetació al districte d'Horta-Guinardó. El 9 de maig es van cremar 3.000 m2 prop d'uns habitatges del barri de Canyelles. A l'abril també es va registrar un altre incendi prop del parc, va ser a la muntanya de Sant Pere Màrtir, a les Corts. Amb aquests focs, segons Massagué, ja s'han superat les hectàrees cremades a Collserola respecte a l'any passat.

Preocupen la sequera i la revetlla

El portaveu dels Bombers de Barcelona ha recalcat que aquest any "no hi ha hagut les pluges d'altres anys", una sequera que també amoïna l'Ajuntament de Barcelona. "És un estiu molt sec i això ens ha de preocupar a tots i especialment de cara a la revetlla de Sant Joan", ha remarcat el regidor Marcé.

Els Bombers de la Generalitat i la Guàrdia Urbana ja van informar aquest dilluns que de cara a la campanya forestal d'aquest estiu al Parc de Collserola intensificarien les patrulles als barris de muntanya per detectar i evitar actituds que puguin augmentar el risc d'incendi. Les últimes setmanes s'han fet tasques de prevenció als entorns del parc que ara s'amplien al màxim nivell amb l'entrada dels mesos de més calor. L'estiu del 2020 es van produir nou incendis que van afectar 0,27 hectàrees a l'àrea barcelonina de Collserola.

Els agents donen per fet que la campanya d'enguany serà “més activa” que la del 2020 perquè ja s’han produït quatre incendis, que han cremat 4,25 hectàrees: l’any passat hi va haver nou focs que van afectar 0,3 hectàrees. També hi ha més acumulació de combustible forestal a la zona de Collserola, que és on els Bombers reforcen els efectius, i a més es preveu que els mesos siguin més secs i càlids que els de l’estiu anterior.

stats