Societat 16/02/2021

Prova pilot per prohibir fumar a les platges de Barcelona

La ciutat deixarà lliures de fum la Nova Icària, la Nova Mar Bella, Somorrostro i Sant Miquel aquest estiu mateix

2 min
La platja de Barcelona, amb l'aforament regulat amb vídeosensors, en el primer cap de setmana en fase 2

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona vol prohibir fumar a les platges per una qüestió de salut i també per motius mediambientals vinculats als milions de burilles que cada any arriben al mar. La ciutat ha anunciat avui que la prohibició es concretarà ja aquest estiu amb una prova pilot de quatre platges sense fum. Seran les de Sant Miquel i Somorrostro, al districte de Ciutat Vella, i de Nova Icària i Nova Mar Bella, al districte de Sant Martí.

La idea és veure quins resultats té la prohibició en aquestes quatre platges per poder estendre el pla els anys següents a tot el litoral de la ciutat i, fins i tot, plantejar-se eliminar el tabac d'altres espais públics com els parcs. De moment es vol començar per aquestes quatre platges, com ha remarcat la regidora de Salut, Gemma Tarafa, que ha considerat imprescindible per tenir una "ciutat més saludable" que sigui una ciutat "lliure de fum". I en aquest fum hi inclou tant el dels cotxes com el del tabac.

El problema amb què topa l'Ajuntament a l'hora de tirar endavant aquesta prohibició és que no està habilitat per impulsar un règim sancionador per perseguir els infractors: pot establir-ho com a norma, però no associar-hi multes. El que sí que serà sancionable és el desafiament a l'autoritat si algú planta cara en el moment de ser avisat. Tot i que tant Tarafa com el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, han insistit que l'objectiu de la mesura no és sancionar qui fumi, sinó conscienciar de la necessitat de no fer-ho, han remarcat que mantenen converses amb la Generalitat i l'Estat per canviar el marc normatiu i solucionar les "llacunes" que denuncien que deixa la llei del tabac.

Consulta pública

De moment, el que s'obre ara és un període de consulta pública per recollir les aportacions de la ciutadania i les entitats sobre la prova pilot. El procés comença avui perquè la nova normativa estigui a punt quan comenci la temporada de bany, el 29 de maig. L’Agència de Salut Pública de Barcelona, un cop finalitzi la prova pilot, farà un informe sobre l’impacte que haurà tingut.

Segons el govern municipal, la decisió de prohibir fumar a les platges respon, d'una banda, a criteris de salut –el tabaquisme és la principal causa de mort evitable a l'Estat, i a Barcelona hi ha cada any 2.200 morts atribuïbles al consum de tabac– i, de l'altra, a la protecció de l'ecosistema marí: segons un estudi del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, a Espanya es fumen uns 90 milions de cigarretes al dia que suposen 32.455 milions de filtres rebutjats cada any, i aproximadament un 15% arriben al mar.

Per a la regidora de Salut de l'Ajuntament, posar en marxa aquesta mesura també té un component important de pedagogia, per instar al canvi d'hàbits i aconseguir que, com va passar amb la llei antitabac ara fa deu anys, hi hagi persones que decideixin deixar de fumar i protegir, així, també els fumadors passius. Sobretot els nens.

stats