Societat 29/05/2018

Mínim històric del consum de tabac

El 24% dels catalans fumen i el tabaquisme cau entre les dones, però encara causa 27 morts al dia

Pau Esparch
3 min
Evolució del consum de tabac a Catalunya des del 1990

BarcelonaLa llei antitabac s’ha traduït en una disminució dels fumadors. Des de l’entrada en vigor de la llei del 2011 -quan es va prohibir fumar totalment als bars, restaurants i discoteques-, el consum de tabac ha anat clarament a la baixa. Abans, una primera llei del 2006 -que va iniciar les restriccions i prohibia fumar als llocs de treball i obligava els restaurants a habilitar espais sense tabac- no va tenir el mateix efecte. Amb la segona llei antitabac vigent i del tot normalitzada, el 2017 es va arribar a un nou mínim històric de consum: un 24% dels catalans són fumadors diaris o ocasionals. Un any abans eren el 24,7%, i el 2011 representaven el 29,5% de la població -quasi el mateix percentatge que el 2006-. “La llei antitabac ha servit per deixar de normalitzar el consum de tabac”, assegura la subdirectora de Promoció de la Salut a Catalunya, Carmen Cabezas. Afegeix que ara “la cosa normal és no fumar”.

La disminució de l’últim any s’explica per la reducció de dones fumadores, que han passat del 20,6% al 18,5%. En canvi, el nombre d’homes fumadors ha augmentat lleugerament del 29% el 2016 al 29,7% el 2017. Cabezas admet que no s’ha fet cap acció específica en les dones fumadores que pugui estar al darrere del descens de l’últim any. En tot cas, el factor de l’embaràs i els riscos associats sí que poden tenir un impacte en la reducció de les dones fumadores.

Malgrat el descens del tabaquisme, les dades de Catalunya encara se situen per sobre de les de l’OCDE. Del 24% dels catalans que consumeixen tabac, el 21,7% fumen cada dia i el 2,3% restant de manera ocasional. En el cas dels països de l’OCDE, la mitjana de fumadors diaris és del 18% -gairebé quatre punts menys.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya calcula que cada dia, de mitjana, 27 persones moren per culpa del tabac al país. De fet, l’últim any han deixat de fumar uns 60.000 catalans, però encara queda un milió i mig de població que fuma. “Tot i la clara disminució del tabaquisme, que hi hagi un milió i mig de fumadors continua sent un problema”, afirma Cabezas. Al final de l’any, les persones que perden la vida a causa del tabac són unes 10.000, i un de cada sis morts a Catalunya es relaciona amb aquest consum. De les 27 morts diàries per tabac, set són per causes cardiovasculars. Per això el cardiòleg de l’Hospital de Sant Pau Antonio Barros explica que el tabac és actualment el factor de risc “més important” en les malalties cardiovasculars, perquè provoca un efecte inflamatori a les artèries que pot esdevenir agut o crònic.

Davant una població més envellida, Barros destaca l’impacte que suposa el tabac. A part dels infarts, altres malalties que també es vinculen amb aquest consum són el càncer de pulmó i el de bufeta.

Fre al tabac sense combustió

Coincidint que aquesta setmana se celebra el Dia Mundial sense Tabac, l’Agència de Salut Pública de Catalunya va fer balanç ahir de les dades de l’any passat. També va informar que els últims mesos ha denunciat alguns anuncis de tabac sense combustió -un producte que ha aparegut recentment al mercat i que és a mig camí entre les cigarretes convencionals i les electròniques-. En els casos denunciats, el producte no complia els requisits que s’apliquen a la resta de la publicitat del tabac. Les empreses aprofitaven el buit legal per publicitar l’aparell, que no conté tabac perquè es troba només a dins dels cartutxos que s’hi carreguen. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, recorda que les cigarretes electròniques i el tabac sense combustió “no són vies adequades per deixar de fumar”. Malgrat tot, el consum dels dos productes continua sent insignificant.

Segons les dades del 2017, la venda de cigarretes (que s’ha reduït a la meitat des del 2005) es manté a la baixa, igual que la de cigars i la del tabac de cargolar. En canvi, puja la de tabac de pipa. De fet, el 14,8% de la població fuma exclusivament cigarretes amb filtre, el 4,2% cigarretes fetes a mà -que són més habituals en les persones joves- i el 0,2% cigarretes electròniques. El consum de tabac és més elevat entre homes de classe social baixa i en persones amb un nivell d’estudis primaris o bé sense estudis. Pel que fa al consum entre els estudiants d’educació secundària -de 14 a 18 anys-, se situa entre els valors més baixos, segons les dades del 2016.

Sobre el compliment de la llei antitabac, l’Agència de Salut Pública ha obert 195 expedients el 2017, 104 amb sanció. Algunes de les multes més greus són per permetre fumar als bars o restaurants i per vendre cigarretes a granel.

stats