Barcelona

Elisenda Alamany: “Hem trobat el PSC molt receptiu amb el model de ciutat que vol Esquerra”

Presidenta del grup municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona

4 min
Elisenda Alamany, fotografiada a la plaça de Sant Jaume

BarcelonaFa just un mes que Elisenda Alamany (Sabadell, 1983) és la nova líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i ja té al davant la decisió més important del mandat: entrar o no al govern de Jaume Collboni.

ERC entrarà al govern municipal?

— Ho decidirà la militància. Tenim l'obligació de fer que ERC pugui disputar el lideratge de la ciutat el 2027 i jo tinc la responsabilitat d'explorar totes les possibilitats, fins i tot algunes que no hi eren fins ara. No podem conformar-nos amb la irrellevància. Hi ha unes converses amb el govern de la ciutat i a partir d'aquí no sabem què passarà, ja ho veurem.

En quin punt estan les converses?

— Hem traslladat al PSC quin és el model de ciutat que volem i l'hem trobat més receptiu del que ens esperàvem. Si tenim la possibilitat d'evitar que miri cap a la dreta o que tingui temptacions de fer polítiques del passat, per a nosaltres la responsabilitat és ser-hi.

Aquesta temptació de mirar cap a la dreta encara hi és?

— Sí, perquè és evident que tenim un govern feble. La nostra responsabilitat és que aquestes aliances es facin en clau de futur, fent polítiques progressistes i entenent que Barcelona és molt més que una ciutat, és la capital de Catalunya.

Què demana ERC per entrar al govern municipal?

— Qüestions fonamentals com ara: ¿el PSC està disposat que els grans esdeveniments a Barcelona deixin un llegat en forma de programes de formació, beques per a joves talents, etc.? ¿Està disposat a fer mil habitatges de protecció oficial per any? ¿A regular els habitatges d'ús turístic amb una ordenança? ¿A entendre que una de les lluites del país és pel català? Com deia, he trobat un govern receptiu amb el model de ciutat que vol ERC. No sé com acabaran les converses, però tinc clar que si acaben bé voldrà dir que ERC ha aconseguit que aquest govern miri cap a l'esquerra i cap al futur, no cap al passat i cap a la dreta.

Elisenda Alamany, fotografiada davant una botiga de souvenirs del carrer de Ferran

A les negociacions es parla d'un govern PSC-ERC o de l'opció d'un tripartit amb els comuns?

— A les converses no parlem de tercers. Jo parlo per ERC i el govern de la ciutat parla per ell.

ERC està disposada a governar amb algú més que el PSC?

— El que s'està plantejant ERC ara mateix són únicament converses amb el govern de la ciutat.

Ha parlat amb els comuns?

— Sobre l'eventual governabilitat de Barcelona, no.

I té intenció de parlar-hi?

— Qui ha de liderar les converses és l'alcalde. Nosaltres parlem amb el govern de la ciutat, però no truquem a tercers.

Barcelona ha de tenir un govern amb majoria absoluta? O es pot governar en minoria?

— L'important és el rumb que vulgui tenir aquest govern. Barcelona es va governar en minoria amb el senyor Trias i amb la senyora Colau, i la ciutat va continuar avançant.

Té a l'agenda alguna altra reunió amb Collboni?

— No. De totes maneres, no és el meu costum retransmetre quan parlo amb altres presidents de grups municipals perquè penso que és la normalitat i no cal fer-ne un espectacle.

Després del que va passar el 2019 i el mes de juny passat, ERC es pot refiar de Collboni?

— A Barcelona tothom defensa els tripartits, però els únics tripartits que jo he vist han estat amb Manuel Valls i amb el PP. El que decideixi ERC serà per al bé de la ciutat. Aquí hi ha una temptació evident que hi hagi un govern que miri cap a la dreta. Per tant, al marge de sintonies o confiances personals, el que hem de garantir és que aquesta ciutat miri cap a l'esquerra.

ERC ha estat molt crítica amb els primers mesos de Collboni com a alcalde. Si entra al govern capgirarà alguna de les coses que s'han fet fins ara?

— Si hi ha un acord amb el PSC és evident que ha de mirar cap als objectius que vol ERC en moltes matèries. Però això és anar molt enllà. Estem en un moment molt inicial.

Acceptarien aixecar la prohibició de fer nous hotels a Ciutat Vella?

— Ciutat Vella necessita urgentment accions per garantir que no n'excloem els veïns i que no hi hagi una massificació de turistes. Aquest és el consens amb el qual hem estat treballant les forces d'esquerra fins ara i amb el qual entenc que hem de continuar.

I la taxa de terrasses? S'hauria d'apujar durant el mandat?

— La Barcelona que nosaltres defensem és la que troba l'equilibri entre l'activitat econòmica i garantir el descans dels veïns. Sobre les coses més concretes, no estem en l'escenari de negociar ara mateix la taxa de terrasses o el PEUAT.

La connexió del tramvia s'ha de fer aquest mandat?

— L'important és tenir la garantia que aquesta obra es farà i que es farà bé. De vegades hem abusat massa del dogmatisme en aquesta ciutat per tirar endavant coses que després ens han hagut de tombar. I això sí que ha de canviar. Les coses s'han de fer i s'han de fer bé. I, per tant, el tramvia s'ha de fer i s'ha de fer bé.

Deia abans que els grans esdeveniments han de deixar un llegat a la ciutat. La Copa Amèrica en deixa?

— Si en un eventual acord apareix aquest tema, haurem de parlar de com la Copa Amèrica pot estar gentrificant encara més la Barceloneta i expulsant-ne els veïns, així com de quines inversions són necessàries per al barri i com es distribueixen els costos i els beneficis.

Quan creu que el govern de la ciutat tindrà acord?

— No ho sé. No depèn de mi.

En cas d'acord, vostè serà la primera tinent d'alcalde?

— Parlem dels barcelonins i de les seves preocupacions. De si el govern de Barcelona serà capaç de canviar la vida de la gent i d'entendre que Barcelona no pot ser hostil amb els barcelonins.

stats