Mercats

Les obres del nou Mercat de l'Abaceria comencen cinc anys després del trasllat provisional

L'Ajuntament aspira a completar en 24 mesos uns treballs que costaran 22,5 milions d'euros

2 min
L'estructura del Mercat de l'Abaceria, a la Travessera de Gràcia, que s'haurà d'enderrocar i replicar

BarcelonaCinc anys després de tancar-lo i traslladar-lo a un emplaçament provisional, Barcelona començarà aquesta setmana les obres per construir el nou Mercat de l'Abaceria, al barri de Gràcia. Segons ha informat el govern municipal, en els pròxims dies començaran les obres d'execució d'un projecte que durant aquests anys ha generat un debat intens al barri, que ha batallat per guanyar espai verd a la plaça del mercat. La intenció de l'Ajuntament és que les obres, que tenen un cost estimat de 22,5 milions d'euros, estiguin enllestides en 24 mesos.

El projecte que es tirarà finalment endavant inclou la construcció d'una plaça semicoberta d'uns 1.500 metres quadrats (equiparable a la plaça de la Revolució) en un intent de recollir una de les principals reclamacions del veïnat, que demanava guanyar espai verd en un districte que és, després de l'Eixample, la zona que en té menys (només 3,5 metres quadrats per habitant). En un comunicat, la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, ha celebrat que el futur equipament "recull les demandes i necessitats dels paradistes, el veïnat i els comerciants".

Tanmateix, part dels veïns desitjaven aturar el projecte i repensar-lo per fer més petit l'espai destinat al mercat i poder guanyar més metres de jardí. La plataforma Abaceria Respira, de fet, va arribar a presentar un projecte alternatiu que reduïa l'espai ocupat pel mercat i feia créixer el jardí al voltant.

La proposta final, però, consta d'un edifici de 14.350 metres quadrats repartits entre la planta baixa –on hi haurà les parades alimentàries i les no alimentàries–, una planta altell dividida en dues alçades –on s'instal·laran les oficines relacionades amb el mercat i dues aules polivalents–, i tres plantes soterrànies en les quals hi haurà un supermercat d'autoservei, un aparcament per a clients amb unes 50 places, els espais de càrrega i descàrrega i, a la planta inferior, un espai per a les entitats i associacions del barri.

Simulació del nou Mercat de l'Abaceria, a Gràcia.

La construcció del nou mercat suposarà, un cop estigui completada, la fi de la ubicació provisional de l'equipament, que des del 2018 és a la part alta del passeig de Sant Joan. Permetrà, també, acabar amb la provisionalitat d'un espai que en els últims anys havia provocat les queixes dels veïns, que denunciaven la situació de deixadesa en què estava el solar, que aquest estiu va patir una plaga de rates.

Afectacions al trànsit

L'inici de les obres del Mercat de l'Abaceria tindrà també implicacions viàries. D'entrada, per facilitar la gestió logística de les obres es farà un canvi de sentit de la Travessera de Gràcia entre els carrers de Torrent de l'Olla i Roger de Flor. A més, es canviarà també de sentit el carrer Ciudad Real, entre Travessera de Gràcia i Ramón y Cajal, i s'aprofitarà també per posar un semàfor i un pas de vianants a la cruïlla del carrer del Torrent de l’Olla amb Penedès/Puigmartí.

stats