Societat 18/12/2019

La Barceloneta salva les seves escoles

El Consorci d'Educació atura el projecte de fusió dels tres centres públics del barri

Maria Ortega
2 min
L'entrada de l'Escola Mediterrània / ACN

BarcelonaNo hi haurà institut escola a la Barceloneta. El rebuig de les associacions de famílies dels tres centres públics del barri –dues escoles i un institut– i l'organització veïnal han frenat el full de ruta dissenyat pel Consorci d'Educació, que volia fusionar les escoles Mediterrània i Alexandre Galí i l'Institut Joan Salvat-Papasseit en un únic centre. S'aplicava aquí la fórmula de sumar en un mateix espai educació infantil, primària i secundària que promou el departament d'Educació: de cara al curs vinent, es preveuen i 26 instituts escola nous. Però la idea va posar en guàrdia els veïns de la Barceloneta, que demanaven preservar les especificitats de cada centre i reivindicaven la inversió necessària per posar al dia els edificis. Sobretot el de l'institut, que fa anys que espera una gran reforma. El Consorci hi veia una via per oferir a les famílies un projecte integral amb continuïtat des d'infantil fins a secundària, però les associacions de pares i mares dels tres centres ho entenien com un atac als diferents projectes educatius. I ara, després de recollir més de 6.000 firmes en contra de l'institut escola, celebren el canvi de plans, tot i deixar clar que no abaixaran la guàrdia per si la idea de fusió torna a aflorar. El Consorci havia deixat clar que no prendria la decisió sense consens. I no n'ha trobat.

"La força de les famílies i la unió entre les entitats del barri ha pogut frenar el que hauria sigut una pèrdua de projectes educatius de qualitat i l'oferta de batxillerat –el projecte no la incloïa– a la Barceloneta", defensen en un comunitat conjunt les famílies dels tres centres. L'acord adoptat de cara el curs que ve preveu, segons fonts del Consorci, els "mateixos objectius" que l'institut escola però sense necessitat de cap fusió, sinó amb el disseny d'un projecte educatiu i comunitari en xarxa. I el compromís és invertir-hi més de tres milions d'euros en els pròxims quatre anys.

Aquest pressupost es destinarà tant a millores als edificis –sobretot a l'institut, que rebrà 1,8 milions del departament d'Educació– com a crear un espai de treball conjunt, que és el que es vol fomentar per evitar que els alumnes marxin del barri a fer l'ESO. També les dues escoles tindran millores estructurals amb una inversió de l'Ajuntament de 472.561 euros a l'Alexandre Galí i de 176.915 euros la Mediterrània, que és la que té l'edifici més nou: es va inaugurar el curs escolar 2013-2014 després que el centre passés sis anys en barracons.

El treball en xarxa i les millores estructurals a l'institut s'enfocaran a aconseguir que molts alumnes, com passa ara, no optin per fer la secundària fora del barri. La presidenta de l'AMPA de la Mediterrània, Ceclília López, explica que entenen els beneficis dels instituts escola en determinats contextos però no creuen que sigui el cas de la Barceloneta, on ja hi ha una oferta consolidada i es perdria un projecte de primària i el batxillerat. "Treballar en xarxa ens sembla una molt bona idea", defensa i reivindica, sobretot, la inversió necessària per posar al dia l'instituït del barri.

stats