BARCELONA
Societat 02/10/2017

El nou barri de la Marina es queda a les fosques per falta d’acord

Un edifici acabat fa sis mesos espera que l’Ajuntament i Endesa pactin un nou conveni

Jordi Mumbrú
3 min
El nou barri de la Marina es queda a les fosques per falta d’acord

BarcelonaEl primer edifici del nou barri de la Marina del Prat Vermell ja està construït. Disposa de 68 habitatges a punt per ser estrenats, però encara no hi viu cap veí. De moment, l’única persona que s’hi pot trobar és un vigilant de seguretat que, acompanyat del seu gos, patrulla les 24 hores del dia perquè en aquest edifici, acabat des del mes de març, no hi entrin okupes. “La veritat és que els pisos tenen molt bona pinta però jo no hi he entrat”, diu el vigilant. Ni ell, ni ningú. I és que la finca no es pot estrenar perquè no hi arriba la llum.

L’Ajuntament de Barcelona i la companyia Endesa estan negociant un conveni marc per fer arribar l’electricitat al nou barri. Les negociacions, però, no estan sent gens fàcils, fins al punt que hi ha un edifici acabat des de fa mig any que no s’ha pogut inaugurar perquè no s’hi pot fer arribar el subministrament de llum. “L’acord ha trigat una mica, perquè en ser un barri nou s’ha de decidir quina infraestructura elèctrica farà falta per a tota la zona, no només per a l’edifici”, expliquen fonts de l’Ajuntament de Barcelona. L’acord amb l’empresa distribuïdora és imminent, segons les mateixes fonts, però després caldrà negociar amb l’empresa comercialitzadora. Encara no és segur que el servei l’exploti Endesa, una companyia que manté un litigi als tribunals amb l’Ajuntament.

Pisos socials i reallotjats

“No sabem què està passant. El bloc està acabat des de fa mesos. Tot s’està portant amb molt secretisme”, denuncia una de les persones que han de ser reallotjades en aquest edifici. Ell és un guàrdia civil que s’estima més que no es publiqui el seu nom perquè el cos armat els prohibeix parlar amb periodistes.

El nou edifici, de 68 habitatges, està situat entre els carrers Ulldecona i Cal Cisó. Aquest últim carrer és tan nou que encara no figura a Google Maps. L’edifici l’ha construït el Consorci de la Zona Franca i ha de servir per reallotjar 18 agents de la Guàrdia Civil que actualment viuen en uns pisos del carrer Motors. La resta d’habitatges encara no està decidit quin ús tindran, però sembla que els assumirà l’Ajuntament per fer-hi pisos socials. Tota la promoció, però, està aturada. “Fa temps que estem negociant amb l’Ajuntament i estem en vies de solució”, apunten fonts d’Endesa, que van reconèixer que “està trigant més del que seria desitjable”. Els altres subministraments, en canvi, els d’aigua i gas, ja estan tancats, segons fonts del Consorci de la Zona Franca.

L’Ajuntament de Barcelona ja ha urbanitzat tota la zona i està a punt d’iniciar la construcció de nous edificis. El nou barri ocupa una superfície de 80 hectàrees de terreny (unes 40 illes de l’Eixample) i, urbanísticament parlant, inclou 14 sectors a desenvolupar, amb un potencial de 30.000 habitants.

El litigi entre les dues parts

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va anul·lar el març passat el concurs per al subministrament elèctric convocat per l’Ajuntament de Barcelona en entendre que la clàusula que havia inclòs per protegir les famílies que no poden pagar el rebut no era legal. La denúncia la va presentar la companyia Endesa. Gas Natural també havia denunciat les noves condicions. L’Ajuntament va recórrer la decisió del tribunal. A l’espera que es resolgui aquest litigi, l’Ajuntament va licitar un contracte temporal per a aquests serveis, entre els quals hi ha l’enllumenat dels carrers i el subministrament elèctric, i el van guanyar Endesa i Nexus. El contracte era de tres mesos prorrogables i s’ha anat prorrogant des d’aleshores.

La gran aposta de l’actual govern municipal en matèria d’energia és posar en marxa una comercialitzadora d’energia elèctrica municipal. La nova empresa gestionarà la generació d’energia elèctrica de fonts renovables i la comercialització dels excedents i els consums de l’Ajuntament i d’alguns habitatges particulars. El líder d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va demanar celeritat per tancar el pacte: “Com no s’espavilin amb tota la paperassa, no tindrem pisos socials nous abans de final de mandat. Si és necessari un conveni marc, cal deixar de banda els apriorismes ideològics i buscar la manera de fer que el barri tiri endavant”.

stats