SOCIETAT
Societat 03/10/2011

Boi Ruiz admet que les llistes d'espera per operar-se creixeran en els propers mesos

En el primer semestre del 2011, la mitjana del temps d'espera per les intervencions amb un termini garantit ha crescut un 4,6% respecte al desembre del 2010

Joan Serra / Acn
1 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha admès que les llistes d'espera creixeran en els propers mesos, quan es faci la valoració del segon semestre del 2011. "És previsible que en els propers mesos s'incorporin més malalts en llista d'espera, però hi estarem a sobre perquè això no suposi un perjudici", ha afirmat Boi Ruiz, que ha subratllat que el tancament de llits i quiròfans a l'estiu no ha comportat posar en risc cap cas.

En el primer semestre del 2011, el temps d'espera per a les operacions que fins ara tenien un termini de garantia de 6 mesos ha augmentat un 4,6%. Amb les operacions garantides fins ara, la llista d'espera a Catalunya era de 69.967 persones, que al desembre del 2010 esperaven una mitjana de 4,11 mesos per ser atesos i que al juny del 2011 aquest període va augmentar fins els 4,30 mesos. Si es té en compte que a partir d'ara hi haurà menys operacions amb temps garantit, les dotze que queden tenen una llista d'espera de 32.652 pacients.

El nou model es basa en la idea que, tenint en compte que augmentaran les llistes d'espera, els que hagin d'esperar siguin aquells pacients que ho poden fer sense posar en perill la seva salut.

El conseller ha explicat que prevaldrà per sobre de tot el criteri clínic. Serà el metge el que decideixi quin pacient requereix abans una intervenció. Aquesta priorització es farà en funció de l'impacte que té la malaltia sobre la qualitat de vida de la persona (tindrà un pes del 38% en la decisió final), el risc d'espera (30%), el temps d'espera i demora que ja porta el pacient (8%), l'efectivitat que tindria sotmetre'l a la intervenció (13%) i l'ús dels recursos sanitaris (11%).

stats