EMERGÈNCIES
Societat 17/07/2018

“Situació crítica” als bombers

El nou cap del cos alerta de la falta de recursos i els propietaris dels boscos reclamen més ajudes

Pau Esparch
4 min
Les dotacions dels bombers van participar l’estiu passat en l’extinció d’un incendi que va cremar 
 460 hectàrees a la Pobla de Montornès (Tarragonès).

Barcelona“El cos de bombers està en una situació crítica”. És la primera valoració del nou cap dels Bombers de la Generalitat, l’inspector David Borrell, que ahir va comparèixer acompanyat del conseller d’Interior, Miquel Buch, per anunciar una reestructuració a la cúpula del cos –que ha implicat vuit moviments–. Buch va presentar la nova direcció dels bombers una setmana després de nomenar el comissari Miquel Esquius com a nou cap dels Mossos d’Esquadra. Però a diferència d’Esquius, que no va expressar cap preocupació alarmant per al futur de la policia, Borrell va alertar que els bombers estan al límit per afrontar les emergències que no són quotidianes. “La resposta a les emergències no és la que nosaltres voldríem”, va assegurar.

La nova cúpula dels Bombers en la presentació d'aquest dilluns al departament d'Interior

En plena campanya d’incendis forestals, Borrell –nomenat amb el càrrec de subdirector general operatiu dels Bombers de la Generalitat– va enumerar quines són les deficiències al cos: falta de recursos humans, de materials i de vestuari, i un envelliment de la flota de vehicles. Per això, l’inspector va avançar que els dos objectius que s’ha fixat a mitjà termini són “normalitzar” el funcionament dels bombers i millorar la coordinació de les emergències. Per fer-ho, Borrell va reclamar al Govern “els recursos necessaris”, sobretot en inversions. Buch va admetre que el repte és “capgirar o revertir” una situació que “preocupa” i es va comprometre a “batallar” perquè el cos tingui “totes les eines possibles” per atendre les emergències. Va afegir que s’ha canviat l’equip de comandaments “per afrontar el futur”.

El nou cap dels bombers va apuntar que l’actual situació “crítica” del cos es deu, principalment, a “la falta d’inversions”. De moment, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo, va explicar ahir que la previsió és invertir entre 20 i 25 milions als Bombers de la Generalitat fins al 2022, tal com preveu el pla estratègic. Pardo es va mostrar “optimista” sobre les negociacions amb el departament d’Economia i Hisenda per garantir les inversions del pla estratègic, mentre que Buch va assegurar que el repte “és de país”. Tot i això, Borrell va reclamar per a l’any vinent unes inversions prioritàries en personal –per compensar les baixes i les jubilacions–, materials i vestuari, així com en la renovació de la flota de vehicles. Una diagnosi compartida amb el conseller d’Interior, que també va reconèixer deficiències en els parcs de bombers.

Tanmateix, amb les inversions encara pendents d’arribar, Borrell va afirmar ahir que actualment la resposta del cos a les emergències quotidianes “es va salvant”, però va subratllar que ara els bombers no disposen de la garantia que els “agradaria” per atendre una emergència “greu”. Borrell ho va exemplificar amb el fet que les diverses regions d’emergències tenen aquest estiu entre un 5% i un 10% menys de vehicles per a la campanya d’incendis forestals.

A part de Borrell, la nova cúpula del cos d’emergències està liderada per Antonio Ramos com a nou subdirector general tècnic i Joan Navarro com a subdirector general de recursos humans.

Caiguda de les aportacions

Mentre el nou cap dels bombers va alertar ahir de la falta de recursos, el Consorci Forestal de Catalunya –que representa els propietaris dels boscos– va demanar més ajudes per a la gestió forestal. El secretari general del Consorci, Joan Rovira, va considerar que per més que es reforcin els efectius dels bombers, “la intensitat del foc per l’acumulació de combustible –fusta– als boscos acabarà superant la capacitat d’extinció”. “Des de fa uns anys, tenim un país on la quantitat de fusta als boscos està augmentat perquè el manteniment va a la baixa”, va advertir Rovira, que va reclamar més incentius per als propietaris. De fet, va assegurar que des del 2014 –amb el nou programa de desenvolupament rural del departament d’Agricultura– les aportacions del Govern per a la gestió forestal han caigut més d’un 40%.

Rovira va aprofitar aquest balanç per recordar els incendis de l’any passat que van cremar milers d’hectàrees a Galícia i Portugal: “Encara que es multipliquin per 10 els efectius d’emergències, en casos així no és possible fer front al foc”. Per això el representant dels propietaris dels boscos va demanar que s’inverteixi en la gestió “sostenible” dels boscos, tal com –segons ell– també consideren necessari tècnics dels bombers. Malgrat que la campanya d’incendis forestals d’aquest estiu “està sent tranquil·la per les pluges”, Rovira va reivindicar la importància d’impulsar una economia als boscos per fer possible, per exemple, l’extracció de fusta. “La Unió Europea defineix els boscos com una infraestructura verda, però hi ha d’haver un manteniment que ho pugui sostenir”, va apuntar Rovira.

En aquest sentit, va insistir que els pròxims anys es preveu “un escenari climatològic en què hi hagi una pujada de les temperatures i una distribució de la pluja més irregular”. Per això el secretari general del Consorci Forestal va apostar per adaptar els boscos a aquest escenari, encara que va subratllar que cal un esforç econòmic: “Falta invertir al territori, un missatge que no es visualitza”.

stats