Societat 11/07/2018

Interior tria el comissari Miquel Esquius com a cap dels Mossos

Des del 155, amb el relleu de Trapero, havia sigut el número dos

Pau Esparch
3 min
Interior tria el comissari Miquel Esquius com a cap dels Mossos

BarcelonaEl càrrec de comissari en cap dels Mossos d’Esquadra ha quedat buit l’últim mes. Des que el 14 de juny el conseller d’Interior, Miquel Buch, va acceptar la renúncia de Ferran López –que havia assumit la direcció del cos després que l’Estat destituís Josep Lluís Trapero amb el 155–, la plaça estava vacant. Però ahir Buch va anunciar el nomenament del comissari Miquel Esquius com a nou cap dels Mossos. Esquius, de la segona promoció del cos, havia sigut el número dos dels Mossos des del novembre, quan el va nomenar López. En les seves primeres declaracions com a nou cap de la policia catalana, va assegurar que se sent “hereu” dels seus antecessors en el càrrec, entre els quals va recordar Trapero i López.

L’últim mes els Mossos havien quedat en mans del director general de la policia catalana, Andreu Martínez. Aquesta situació –tenir un polític i no un cap uniformat al capdavant del cos– no havia convençut els comandaments ni la resta dels agents, tal com havien expressat les organitzacions sindicals. Per això a finals de juny Buch va prometre –en un discurs davant de 300 comandaments– que els Mossos aviat tindrien un nou cap. “Vostès tindran un cap i serà un mosso”, va dir. Ahir es va confirmar: a la mateixa hora que es comunicava als comandaments, Buch va comparèixer per anunciar el nomenament d’Esquius. L’escollit és als Mossos des del 1986 i va formar part de la primera promoció del cos de Trànsit, on ha dedicat la major part de la seva trajectòria. Nascut a Súria el 1963, és diplomat en ciències religioses i té un postgrau en planificació i gestió de la mobilitat.

A mitjans de novembre, pocs dies després del canvi de lideratge dels Mossos imposat per l’Estat, Esquius va ser nomenat comissari en cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial: López va ascendir-lo a la prefectura del cos perquè és una persona de la seva confiança. El lloc que va assumir estava vacant perquè, precisament, era el que ocupava López abans que l’Estat el posés al capdavant del cos. Així, Esquius es va convertir en el número dos dels Mossos al costat del comissari en cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, Joan Carles Molinero.

Buch va assegurar ahir que Esquius és “la persona idònia per tirar endavant el cos”. El conseller va afegir que es tracta d’una solució “meditada i pensada” que es va prendre després de fer una “primera anàlisi” dels comandaments.

Esquius va explicar que ha acceptat el càrrec de comissari en cap dels Mossos “perquè els comandaments han d’assumir la responsabilitat que els pertoca: espero estar al nivell”. Esquius va subratllar que tots els caps que ha tingut al cos li han ensenyat a comandar i tenen el seu reconeixement professional. Va avançar que treballarà per a “la seguretat i el benestar del país”. Buch va encarregar a Esquius que treballi “per fer una policia moderna”. El conseller d’Interior va considerar que la dilatada experiència del nou cap, que ha treballat en diferents territoris, “pot ajudar moltíssim” en els reptes que es plantegen.

Sense destinació per a López

Buch no va concretar ahir quina serà la destinació de López i va afegir que és una decisió que correspondrà al nou cap del cos. Tot i això, el conseller d’Interior va aprofitar per valorar que López “va donar la cara” pels Mossos durant l’aplicació de l’article 155 i va recordar que el cos, “per desgràcia”, va ser víctima “de l’atac més directe de l’Estat contra l’autogovern català”.

Fa un mes, quan López va presentar la renúncia a Buch, va argumentar que volia deixar el lideratge dels Mossos perquè havia acceptat encapçalar-los de manera provisional després de la destitució de Trapero. Va dir que havia assumit la tasca perquè fins aleshores havia sigut el segon del cos i considerava que li pertocava fer-ho. Esquius, igual que López, passarà a ser cap dels Mossos d’Esquadra sense tenir la condició de major, que només ostenta Trapero.

stats