EDUCACIÓ SUPERIOR
Societat 10/05/2014

Mas busca socis en recerca a Califòrnia

Govern i universitats hi viatjaran al juny per teixir aliances en investigació

Sònia Sánchez
3 min

BarcelonaDesprés del viatge a Israel del mes de novembre passat i de la visita a Boston del juny del 2012, el president de la Generalitat, Artur Mas, encapçalarà a finals de juny una nova expedició per buscar socis en l’àmbit universitari i de recerca. Aquest cop serà a Califòrnia, on el sistema públic d’universitats -que compta amb centres del nivell de Berkeley, Davis, Irvine i la Universitat de Los Angeles (UCLA)- ha estat l’origen, a través dels seus grups de recerca, de moltes de les empreses capdavanteres de l’Estat en àmbits com les telecomunciacions, la biotecnologia, els ordinadors i els semiconductors.

“Estem intentant promoure ponts permanents amb Massachusetts, amb Israel i amb Califòrnia en matèria de ciència i recerca”, va apuntar el president de la Generalitat en un acte aquesta setmana a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Els centres de recerca i les universitats catalanes, quatre de les quals són ja entre les 100 millors del món amb menys de 50 anys, han situat Catalunya en “el mapa de països capaços de crear ciència”, va afegir. Ara, amb aquest impuls institucional, el Govern pretén que teixeixin relacions prioritàries amb aquests tres sistemes universitaris i de recerca, dels més potents del món.

Acords en transferència

En el cas de Califòrnia, el viatge d’aquest mes de juny, al qual estan convidats els rectors de les universitats catalanes, buscarà tancar programes de col·laboració en l’àmbit de la transferència del coneixement i l’emprenedoria inicial, segons van explicar a l’ARA fonts de la secretaria d’Universitats. L’experiència de les universitats de Califòrnia en la creació d’empreses de base científica, així com el seu sistema de fons de capital risc per a aquest tipus d’emprenedoria, resulten especialment atractius per al sistema català. Per teixir aquests contactes, la delegació catalana que viatjarà a Califòrnia podria tancar també algun acord similar al que es va signar en el viatge a Israel per organitzar conferències anuals als dos països, amb convocatòries científiques competitives.

Com a primer fruit d’aquell últim viatge, Barcelona acollirà aquest novembre la primera conferència Catalunya-Israel en ciència i recerca. La majoria de propostes que s’han presentat fins ara per participar en aquesta trobada són de l’àmbit de la fotònica i la genòmica, però la convocatòria encara no està tancada. Aquesta conferència, dissenyada per impulsar els contactes entre grups de recerca catalans i israelians, forma part del marc de col·laboració científica permanent signat pel president Mas, el novembre passat a Israel, amb l’Institut Weizmann de la Ciència -que el president català va definir com “el Harvard d’Israel”- i amb la Universitat de Tel Aviv.

Negociació amb Hisenda pel pla Serra Húnter

El Govern està negociant amb Hisenda el programa Serra Húnter de contractació de professorat universitari talentós. El ministeri de Cristóbal Montoro ha enviat a totes les universitats una carta per fiscalitzar la convocatòria. Hisenda considera irregular la convocatòria perquè tot i ajustar-se al 10% de reposició de les jubilacions (sumant les dels anys 2011, 2012, 2013 i 2014) no convoca places de funcionari sinó de personal contractat (amb contractes permanents de la Generalitat), cosa que només era possible en la convocatòria del 2011 i en la del 2014, quan es va acordar aquesta possibilitat amb l’Estat, segons explica la secretaria d’Universitats. En total, són 75 places de professorat que estan en l’aire. La secretaria d’Universitats es reunirà la setmana vinent amb Hisenda per tractar de desencallar la qüestió.

stats