Societat 07/12/2012

Els contribuents pagaran els efectes de la pirateria a través dels pressupostos de l'Estat

Després d'abolir fa un any el cànon digital, l'impost que gravava la compra de productes tecnològics, el govern central aprova el nou reglament, que estableix que la compensació als autors anirà a càrrec dels pressupostos de l'Estat. Les entitats de gestió passaran d'ingressar 115 milions a 5 milions d'euros

Efe
1 min

MadridEl consell de ministres ha ratificat i aprovat aquest divendres el reial decret que regula el pagament dels drets d'autor. Al desembre de l'any passat ja es va eliminar l'anomenat 'cànon digital' que gravava tots els aparells tecnològics que compraven els ciutadans. El nou procediment de compensació per còpia privada, un dret reconegut en la llei de propietat intel·lectual als autors i creadors, serà una quantitat que procedirà cada any dels pressupostos generals de l'Estat. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha recalcat que el seu govern "no establirà cap tipus d'impost als usuaris", sinó que la compensació procedirà dels pressupostos generals i serà repartit amb uns "criteris objectius" en funció del perjudici que es calculi que hagi causat la pirateria.

Al primer trimestre del 2013 es calcularà la quantitat que l'Estat haurà d'abonar a les entitats de gestió dels drets d'autor, però per ara hi ha establerta una partida de 5 milions d'euros. La diferència amb el que rebien anteriorment és substancial: de 115 milions a 5 milions. Les entitats de gestió ja s'havien mostrat contràries a aquest nou sistema de compensació. A més, el reial decret aprovat avui especifica que el 40% de l'import que rebin les entitats de gestió s'haurà de destinar a activitats de promoció i formació d'autors i intèrprets.

Sáenz de Santamaría ha dit que "aquest reial decret permet complir amb l'obligació que imposa la normativa comunitària d'abonar una compensació per còpia privada als titulars de la propietat intel·lectual". En el fons, és un tràmit tècnic per regular i fixar qui són els beneficiaris de la compensació equitativa per còpia privada i amb quant han de ser compensats.

stats