ARA VINS(04)
Societat07/12/2011

Els cantants també fan vi

Trinitat Gilbert

Al vi no s'hi pot posar aigua, però al cantant Lluís Llach un aiguat el va portar a fer vi. L'aiguat va ser el que va caure a Porrera el 1994, que va afectar molt la població del Priorat, i el primer vi va arribar el 1996. "Després de l'aiguat, el Lluís es va preguntar com podia col·laborar en l'economia de Porrera per generar feina, i la idea va ser recuperar unes finques de la mare per plantar-hi vinya", explica l'enòleg del celler Vall-Llach, Sal·lustià Àlvarez.

El 1995, Llach plantava les vinyes; el 1996 creava una societat i treien al mercat el primer vi, Cims de Porrera. "La idea era potenciar el nom de Porrera, perquè a través del vi es generés turisme". El 1997, en Llach i el seu amic d'infància, Enric Costa, creaven el celler Vall-Llach, i el 2001 es venien la part de Cims de Porrera al celler Castell de Peralada. Avui, el celler Vall-Llach té quatre referències cobejades, el Vall-Llach, l'Idus, l'Embruix i l'Aigua de Llum. "L'Aigua de Llum és la novetat com a primer vi blanc, del 2008, i està batejat en memòria del poeta Miquel Martí i Pol pel poema Solstici", diu el Sal·lustià. Els primers vins van ser el Vall-Llach i l'Embruix, que van aparèixer per primera vegada el 1998. "El celler Vall-Llach ha aconseguit fer vins bons però amb l'afegit que quan en prens, beus la identitat de Porrera i la del Priorat". Per què? Perquè són vins molt concentrats, amb molt color. "Són vins golosos, quan te l'acabes de prendre, donen un llarg gust de boca".

Cargando
No hay anuncios

Lluís Llach s'afegeix a la conversa i assegura que, com a abstemi, li diuen que és el millor tastador dels vins del celler Vall-Llach. "Només tasto els vins del celler quan estem en ple procés d'elaboració, i com que d'un any a l'altre només he tastat aquest únic vi, em diuen que tinc més memòria gustativa i olfactiva que la resta de l'equip".

Tornar als orígens

Cargando
No hay anuncios

Al cantant Joan Manuel Serrat, el camí que el va portar a un celler va ser la seva passió pel vi. El 1998 plantava vinyes a la denominació d'origen (DO) Montsant i a la denominació d'origen qualificada (DOQ) Priorat, i el 2004 treia al mercat els seus primers vins, elaborats amb l'anyada del 2002. Són el Mas Perinet -pel celler homònim-, el Clos Maria -per la seva filla- i el Gòtia, en referència al primer nom de Catalunya. Tant Joan Manuel Serrat com els seus dos socis també són perits agrícoles i, per tant, a la passió pel vi se'ls ajuntaven els coneixements de l'activitat a la qual volien dedicar-se.

Justament la mateixa passió pel vi és la que comparteixen Josep Maria Mainat i Toni Cruz, de La Trinca. "A més, jo vinc de pagès, i a casa, a Canet de Mar, en fèiem i en veníem -diu el Josep Maria-. Era un vi sense enòleg, que obligava a participar-hi tota la família, i jo tallava el raïm del cep, i també el trepitjava a la verema".

Cargando
No hay anuncios

Ja ho diuen, roda el món i torna al Born. I el Born per a Josep Maria Mainat, i també per a Toni Cruz, és tornar a la vinya, al vi. "Coneixíem l'enòleg Fernando Zamora i sabíem que estava fent un vi molt bo juntament amb René Barbier al celler Laurona, a la DO Montsant. I li vam dir que quan hi hagués l'oportunitat, que ens ho fes saber per participar-hi". I així va ser. Quan els ho van proposar, Mainat i Cruz es van trobar que es convertien en copropietaris d'un vi que es deia L'Espectacle (ai, com les gasta el destí!) i també del Laurona i el 6 Vinyes. "És cert que hem anat pel camí més ràpid; en comptes de plantar vinyes, construir un celler, buscar un enòleg, ens hem unit a un projecte d'èxit que estava en marxa". Camins diferents, resultats similars. A tots els uneix l'estima per la terra, per les vinyes i pel vi català.