Societat 05/12/2019

Els comandaments de l’1-O contradiuen Nieto i diuen que els van ordenar intervenir abans que obrissin les escoles

Identifiquen un comissari amb l'indicatiu "Mart" com la persona que va donar l'ordre de carregar

Montse Riart
3 min

BarcelonaL'exsecretari d'estat de Seguretat José Antonio Nieto ha declarat dues vegades com a testimoni per l'1 d'Octubre, una al Suprem i l'altra en la investigació sobre les càrregues policials que porta el jutjat número 7 de Barcelona. Quan li van fer la pregunta clau sobre qui va ordenar als agents intervenir aquell dia va mantenir sempre la mateixa tesi: que no hi havia hagut una ordre concreta d'actuar. "No existeix mai un moment en què es digui «intervenció immediata»", va dir Nieto. Aquest dijous quatre dels vuit màxims responsables a peu de carrer dels agents de la Policia Nacional que van carregar a Barcelona l'1-O l'han contradit. Segons fonts judicials consultades per l'ARA, els comandaments, que han declarat com a investigats, han explicat que cap a les vuit del matí de l'1 d'octubre del 2017 van rebre una ordre directa d'intervenir.

Això situa el moment de la intervenció abans que obrissin les escoles per la votació i, per tant, abans que el comissari dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, enviés al coordinador del dispositiu, Diego Pérez de los Cobos, un correu demanant suport en 200 centres de Catalunya. "Deduïm que hi va haver una ordre concreta en un moment concret, en contra del que havia dit Nieto", subratllava una de les advocades de la causa, Anaïs Franquesa.

A la pregunta sobre qui va donar aquesta ordre, els agents també han aportat, segons les fonts consultades, un nou detall: han identificat que venia d'un comissari que portava com a indicatiu el nom de Mart. Les acusacions sospiten que podria ser José Miguel Ruiz Iguzquiza, el cap de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) de tot Espanya, que va seguir el dispositiu de l’1-O des de la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana. Ara els advocats de les acusacions demanaran que s’identifiqui qui era aquest comissari i que el citin a declarar com a testimoni.

De fet, els quatre inspectors que han declarat com a investigats han assenyalat davant del jutge, segons les fonts consultades, que entre el 29 i el 30 de setembre els van fer un brifing explicant-los que haurien d'intervenir si els Mossos d'Esquadra no ho feien i els van passar un llistat d'escoles. I en aquest cas sí que han assenyalat directament el comissari responsable de les UIP com la persona d'on vindrien aquests primers mandats.

El regidor de Drets de la Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, considera que el fet que els agents hagin assenyalat "Mart" com la figura que va donar l'ordre de carregar "resol un dels interrogants principals de la causa, que és qui hi havia entre el centre de comandament polític i els agents a peu de carrer". El consistori -que exercia d'acusació popular- havia estat un dels principals impulsors de la investigació els últims anys però aquest tarda ha rebut una resolució de l'Audiència de Barcelona que l'ha expulsat de la causa, per manca de legitimitat.

Per què van aturar-se al migdia?

La jornada del referèndum, haurien explicat, es van llevar cap a dos quarts de sis de la matinada, i a partir de les 7 van començar a desplaçar-se cap als punts que tenien assignats. A les 8 va arribar l'ordre de Mart d'intervenir. Els investigats no han contestat a les preguntes de les acusacions i només han respost a la Fiscalia, a l'Advocacia de l'Estat i al jutge, que ha intentat resoldre les dues grans incògnites que encara estan sobre la taula en el cas de les càrregues. Qui va ordenar carregar i per què la intervenció es va aturar al migdia.

Sobre aquest segon aspecte, alguns dels comandaments interrogats aquest dijous haurien dit que cap a les dues els va arribar una nova ordre d'anar a dinar i que a partir d'aquí ja no en van rebre cap més. Un altre dels investigats hauria apuntat que en el seu cas només tenia programat actuar al matí, perquè al vespre li havien ordenat una altra tasca de vigilància d'edificis públics.

Dues vies de comunicació

Un altre dels aspectes a aclarir sobre les càrregues és la via per on els agents van rebre les ordres. A la causa consten alguns fragments de les comunicacions per emissora entre els agents i el centre de comandament on hi hauria Mart i altres comissaris, però no tots. Els comandaments investigats han explicat avui, segons les fonts consultades, que quan aquest sistema se sobrecarregava parlaven per telèfon amb altres intermediaris que també portarien l'indicatiu Mart, seguit d'un número.

També haurien explicat que totes les intervencions es van gravar amb càmeres GoPro, tot i que aquestes imatges tampoc formen part de la causa. El jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona fa dos anys que investiga les càrregues de l'1 d'Octubre a Barcelona, que van deixar prop de 300 persones ferides en 27 escoles de la ciutat. De moment hi ha una cinquantena de policies investigats, cosa que la converteix en la causa més gran de revisió d'una intervenció policial que s'ha fet mai a Europa.

stats