Societat 17/09/2020

Càrregues dels Mossos per executar un desnonament al Carmel

La propietat del pis, Oleguer Pujol Ferrusola, no ha volgut oferir un lloguer social a la família, segons l'Ajuntament

P.e.
3 min
Desenes de persones s'han concentrat aquest matí al voltant del dispositiu policial

Barcelona"Som el Hamid, la Safia i els nostres dos fills petits, i l'Oleguer Pujol Ferrusola vol fer-nos fora de casa el 17 de setembre". És el vídeo que va difondre fa una setmana la Xarxa d'Habitatge d'Horta-Guinardó per alertar d'un desnonament fixat per aquest matí al Carmel de Barcelona, que al final s'ha executat. La família s'ha quedat sense el pis on ha viscut els últims tres anys després que els Mossos d'Esquadra han carregat contra els concentrats que volien evitar que els fessin fora. Era el tercer llançament d'aquest desnonament, que aquesta vegada ha tirat endavant. Segons fonts municipals, l'Ajuntament havia negociat des de l'any passat amb la propietat del pis –Pujol Ferrusola–, que no ha volgut oferir un lloguer social a la família.

Quan cap a les vuit del matí els agents dels Mossos han arribat al carrer Mühlberg per fer el desnonament, alguns manifestants ja estaven preparats per frenar-lo. La policia explica que una seixantena de persones s'han situat a l'entrada de l'edifici i que llavors els antiavalots s'han desplegat a la zona per impedir que hi accedís més gent. Però desenes de persones també s'han concentrat al voltant del dispositiu dels antidisturbis. Cap a les deu del matí, quan la comitiva judicial ha fet acte de presència i volia entrar al pis per executar el desnonament, els Mossos han intervingut contra els concentrats. La policia assegura que s'ha mediat amb els manifestants per permetre el pas de la comitiva però que no s'han volgut apartar.

En aquell moment, com mostren les imatges que ha enregistrat un equip de Betevé, els antiavalots han carregat contra els concentrats. Els agents han utilitzat la porra per fer recular els manifestants. Els Mossos diuen que també han tret de l'entrada de l'edifici les persones que hi havia per garantir que la comitiva judicial pogués accedir a l'habitatge. Així, abans de les dotze del migdia, la comitiva havia pogut executar el desnonament, que s'ha fet per ordre del jutjat civil número 57 de Barcelona. El dispositiu policial ha estat format per diverses unitats d'ordre públic, tant de la Brigada Mòbil (Brimo) com de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO).

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va assegurar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que "hi ha d'haver una coordinació" entre el jutjat i els serveis socials davant del que va definir com a desnonaments amb persones vulnerables. Sobre el paper dels Mossos en casos així, Sàmper va al·legar que, per la seva funció de policia judicial, "si hi ha una ordre del jutjat de desallotjament s'ha d'obeir".

Pendent de solució definitiva

El Hamid, la Safia i els seus dos fills han sigut atesos per un equip d'emergència d'habitatge de l'Ajuntament, segons fonts municipals, que afegeixen que ara treballen per trobar una solució definitiva. En el vídeo que va difondre fa una setmana la Xarxa d'Habitatge d'Horta-Guinardó, la família explicava que el 2017 havien signat un contracte de lloguer pel pis i que l'any següent es van quedar sense feina, cosa que va fer que no poguessin assumir totes les despeses i que deixessin de pagar el lloguer. Tot i la negociació del consistori amb Pujol Ferrusola per posar l'habitatge en una borsa de lloguer social, la propietat no va voler arribar a cap acord.

La família desnonada lamenta que Oleguer Pujol Ferrusola, investigat per blanqueig de diners i estafa a Hisenda, els hagi pogut fer fora de casa. De fet, l'última petició que feien en el vídeo era que la propietat tornés a negociar, però ara ja no és ni una opció.

stats