Societat 23/07/2014

El 15% dels nens catalans viuen en llars on no treballa ningú

Un informe de la federació ECAS alerta que les dades macroeconòmiques no es corresponen amb la realitat social

Efe
2 min
MENJADOR ESCOLAR A L'ESTIU  L'escola Agustí Bartra de Terrassa ha obert aquest estiu per oferir servei de menjador als nens de famílies més desafavorides.

BarcelonaEl 13% dels adults i el 15% dels nens de Catalunya viuen en llars on no treballa ningú, mentre que el 12% dels treballadors només cobren el salari mínim, segons l'Informe Social de Catalunya (Insocat) presentat aquest dimecres per la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS). L'informe, titulat 'Treballadors pobres, desigualtats més profundes', constata que segueix creixent l'atur de llarga durada, que s'incrementen les llars sense ocupació i que augmenta la precarietat laboral.

Entre altres dades, el document ressalta que el 60% de les persones que busquen feina a Catalunya porten més d'un any sense treballar, i que la taxa d'atur de llarga durada és del 12,2%, més del doble que la mitjana de la Unió Europea. Encara que l'informe reconeix que "les primeres dades macroeconòmiques positives fan pensar que podríem estar començant a sortir de la crisi", fa saltar les alarmes quan subratlla que "l'escenari que es dibuixa no és esperançador".

L'Insocat ressalta que "creixen les desigualtats, s'incrementa l'atur de llarga durada i augmenta la precarietat laboral, amb contractes temporals amb jornades parcials i sous molt baixos". També denuncia el deteriorament general de les condicions de treball, que, segons els experts d'ECAS, fa que es consolidi una nova classe de treballadors pobres: persones i famílies que viuen amb ingressos per sota del llindar de la pobresa malgrat tenir feina.

Empobriment de la societat i desigualtat creixent

L'informe explica que les petites disminucions en la taxa de risc de pobresa (20,1% de la població a Catalunya el 2012, quatre dècimes menys que el 2011) i la taxa AROPE, que mesura la pobresa més severa (24,9% el 2012, enfront del 26,6% del 2011), són degudes fonamentalment al fet que es tracta d'indicadors relatius.

Segons l'ECAS, a causa de l'empobriment del conjunt de la societat (disminució dels ingressos mitjans), baixa el llindar de la pobresa, i això fa que el percentatge de població situat per sota, tot i ser inferior, visqui en pitjors condicions. L'informe també recalca que "l'increment dels indicadors de desigualtats reflecteix la creixent polarització de la nostra societat".

L'índex de Gini (un coeficient que mesura la desigualtat en ingressos dins d'un mateix país, ideat per l'estadístic italià Corrado Gini) ha augmentat progressivament des del 2008, però l'informe assenyala que "el que ho ha fet de manera més significativa és l'índex que compara la situació del 10% més ric de la població amb la del 10% més pobre". En l'últim any, segons l'informe, Catalunya ha passat de l'11,1% al 15,3% en aquest últim índex.

Priorització dels interessos del capital

"Aquest augment de les desigualtats és la mostra més clara que el gran problema no és tant la situació socioeconòmica o la crisi dels últims anys, sinó la manera com els nostres governs –autonòmic, estatal i europeu– ho estan gestionant", denuncia l'Insocat.

Els autors de l'informe asseguren que "l'austeritat i les polítiques de retallades són el reflex d'un plantejament polític i ideològic que prioritza els interessos del capital per damunt dels de les persones". "El resultat –conclou l'informe– és una gestió que, en lloc d'incrementar els ingressos de les administracions per redistribuir la riquesa a través de les prestacions i els serveis públics, se centra a obeir les imposicions dels mercats retallant els pressupostos i desmantellant l'estat del benestar".

stats