Societat 27/07/2020

Catalunya registra 724 nous contagis per coronavirus i tres morts més en el còmput global

El 80% dels casos notificats són a l'àrea metropolitana i se sumen vuit nous ingressats a l'UCI

Ara
2 min
Gent passejant amb mascareta per Barcelona aquest dijous

BarcelonaContinua el degoteig de contagis de covid-19 a Catalunya amb 724 casos nous registrats aquest dilluns en el còmput global, que eleva fins a 91.337 les infeccions des de l'esclat de la pandèmia. D'aquests nous contagis notificats –162 menys que aquest diumenge–, gairebé el 80% corresponen a les regions metropolitanes nord (217) i sud (187) i a la ciutat de Barcelona (172). A la regió sanitària de Lleida s'afegeixen 37 nous contagis al recompte, gairebé els mateixos que al Camp de Tarragona (30), mentre que a Girona se n'han notificat 52 de nous. Cal tenir en compte que els nous positius inclosos al recompte no són només de les últimes 24 hores i que s'hi comptabilitzen els contagis detectats tant per PCR com per tests serològics, epidemiològics i pels metges als CAP.

Si fa dues setmanes els focus més perillosos se situaven a l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona, la mobilitat i la densitat poblacional han fet que ara la transmissió del virus es desplaci amb força, també, cap a l'altra banda de l'àrea metropolitana. Les xifres de contagis detectats van a l'alça en municipis de la metropolitana nord com Badalona, on les dades s'han multiplicat per quatre en només set dies –s'ha passat de 61 casos a 263– i Santa Coloma de Gramenet, que en una setmana ha incrementat els positius nous, de 54 a 143.

Els investigadors del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC, encarregats d'elaborar els informes de risc de Catalunya, adverteixen que són les dades d'aquestes dues localitats les que més haurien de preocupar. La transmissió a Badalona va a l'alça amb grans grups de contagi (clústers) inicials, i Santa Coloma té una taxa de reproducció del 2,5, per tant s'originen més de dues infeccions per cada contagi que s'hi produeix. Els experts demanen no perdre de vista tampoc l'Hospitalet i Barcelona, i adverteixen de les dificultats de tallar cadenes de transmissió en aquests quatre municipis, amb una densitat poblacional molt alta i molt interconnectats entre ells.

Segons les dades d'aquest dilluns, en aquests moments hi ha 77 persones ingressades a l'UCI per coronavirus, vuit més que les notificades aquest diumenge, i ja s'eleven fins a 4.250 els pacients de gravetat des de l'inici de la pandèmia. Així mateix, i segons dades de les funeràries, aquest dilluns s'han notificat tres noves morts per la malaltia –confirmada o com a sospita de la mort– respecte al recompte de les últimes 24 hores, cosa que eleva el recompte total de víctimes mortals fins a les 12.680 persones fins ara. D’aquestes, 6.948 han mort a un centre hospitalari o sociosanitari, 4.116 a una residència i 806 al domicili.

Malgrat que el Govern assenyala que hi ha una estabilització de la situació al Segrià, el nombre de persones ingressades amb covid-19 als hospitals de la regió sanitària de Lleida torna a pujar i ja arriba a les 203 persones, set més respecte al dia anterior, segons el departament de Salut. Les UCI dels diferents centres hospitalaris també registren un increment de dos pacients i ara ja n'hi ha 22. Des que va començar el rebrot al Segrià, un total de 165 persones han estat donades d'alta.

En el còmput global, per contra, Salut no ha notificat aquest dilluns cap nova alta hospitalària postcoronavirus, que es mantenen en 40.806 des de l'inici de la pandèmia. Pel que fa a les residències de gent gran, un total de 15.610 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus, nou més que en el recompte de diumenge.

stats