IGUALTAT
Societat 03/10/2014

Catalunya sancionarà l’homofòbia

El Parlament aprova la llei de drets LGBT amb el consens de tots els partits excepte el PP i Unió

Auri Garcia Morera
3 min
JORNADA HISTÒRICA PER AL COL·LECTIU 
 Membres d’entitats de defensa dels drets de les persones LGBT celebrant al Parlament l’aprovació de la llei. Al centre, Eugeni Rodríguez, portaveu del Front d’Alliberament Gai de Catalunya, que va destacar que “per fi s’acaba la impunitat”  i que Catalunya “serà el primer país del món que castiga l’homofòbia”.

BarcelonaCatalunya serà capdavantera en la lluita contra l’homofòbia. El Parlament va aprovar ahir una llei de drets de les persones LGBT que defineix un règim sancionador inèdit. Segons alguns dels impulsors de la llei, es tracta de la primera llei de tot el món que ho fa. Com ja va passar en l’últim tràmit a la comissió de benestar, la llei va tirar endavant amb el consens de tots els grups excepte el PP i Unió.

Els democristians es van desmarcar de l’esmena a la totalitat dels populars i van votar a favor de la majoria dels articles, però van rebutjar els punts clau. Una àmplia representació del col·lectiu LGBT va celebrar l’aprovació als passadissos del Parlament, i va reclamar que el departament de Benestar Social i Família la desplegui immediatament. La consellera, Neus Munté, es va comprometre a fer-ho.

Infraccions i sancions

Multa i exclusió d’ajuts públics per l’impediment d’accés a un espai

El règim d’infraccions i sancions és l’apartat de la llei més aplaudit per les entitats. L’article 31 defineix infraccions com l’impediment de l’accés d’una persona a un establiment o l’assetjament. L’article 32 estableix sancions per aquestes infraccions, que van des de les multes fins a la prohibició de rebre ajudes públiques. Unió va votar en contra d’aquest punt.

Càrrega de la prova

L’acusat ha d’aportar les proves, però això no s’aplica a les sancions

L’article 26 bis diu que, davant d’una queixa per discriminació, correspon a la part demandada aportar una justificació de la seva actuació que demostri que no hi ha hagut discriminació. Convergència va subratllar ahir que això està subjecte al que ja estableixen les lleis reguladores de procediments i que no s’aplica en les sancions. Tot i això, Unió també hi va votar en contra.

Material escolar

Ensenyament ha de garantir que es té en compte la diversitat

L’article 12 de la llei es basa en el principi de coeducació, i estableix entre altres coses que els materials escolars i el llenguatge que s’hi utilitza han de tenir en compte la diversitat d’orientacions sexuals. El text especifica que el departament d’Ensenyament ha de garantir el desplegament d’aquest article a l’aula. Aquest va ser el tercer punt al qual es va oposar Unió.

Mercat de treball

Els inspectors hauran d’informar de casos de discriminació

En el capítol III, dedicat al mercat de treball, la llei atribueix a la Generalitat la responsabilitat de fer efectiva la no-discriminació, a través de la Inspecció de Treball. En aquest sentit, estableix que es promourà una formació específica dels inspectors en continguts relacionats amb els problemes del col·lectiu LGBT. A més a més, els inspectors hauran d’informar els òrgans competents de casos de discriminació.

Joventut i gent gran

El Govern ha de donar suport als joves expulsats de casa

L’article 17, sobre l’acció social, diu que les administracions han de posar especial cura en el suport a adolescents i joves LGBT. Han de donar suport, per exemple, als joves que hagin estat expulsats de casa o que s’hagin vist obligats a marxar per situacions de pressió psicològica. La llei també estableix que les residències de gent gran públiques i privades han de fomentar el respecte a la diversitat d’orientacions sexuals.

Continguts dels mitjans

El CAC ha de vetllar perquè mostrin la diversitat d’opcions

Segons l’article 15 de la llei, el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) haurà de vetllar perquè els continguts dels mitjans de comunicació siguin respectuosos amb les persones LGBT, perquè tractin amb normalitat la diversitat d’opcions sexuals i de models de família, i també perquè mostrin aquesta diversitat. L’organisme de l’audiovisual haurà de presentar informes en què reculli els casos en què no sigui així.

Llei integral

El PP i Unió preferien una llei genèrica que una d’específica

En les disposicions addicionals, s’estableix un termini de vuit mesos perquè el Govern trameti al Parlament un projecte de llei de no-discriminació integral, que ja s’està elaborant. El PP i Unió consideraven que una llei genèrica era preferible a una llei específica com l’aprovada ahir. Josep Antoni Duran i Lleida va dir divendres passat que “hi ha col·lectius molt més discriminats i que no mereixen l’atenció del Parlament”.

Indignació pel menyspreu de Duran

Josep Antoni Duran i Lleida va ser molt present en el debat. El PP el va citar per donar-li la raó, i altres grups s’hi van referir per mostrar la seva indignació. “Sento ràbia quan algú sembla que negui o menystingui la discriminació que patim”, va dir el socialista Miquel Iceta sense anomenar Duran. David Companyon, d’ICV-EUiA, va lamentar que “hi ha qui encara no sap que l’homosexualitat no és una malaltia, però que l’homofòbia sí”, i va criticar que Duran parlés de “xiringuitos”. David Fernàndez, de la CUP, va ser encara més contundent: “Xiringuito és el que alguns tenen muntat al Palace”.

stats