Societat 28/08/2013

Aconsegueixen crear cervells en miniatura en tubs d'assaig

Un equip de l'Institut de Biotecnologia Molecular de Viena desenvolupa cèl·lules que imiten el cervell humà

Ara
2 min

BarcelonaPodria ser ciència-ficció, però és ciència pura i dura. Un equip d'investigadors de l'Institut de Biotecnologia Molecular de Viena ha aconseguit crear cervells. Són en miniatura, artificials, i no tenen vida fora del tub d'assaig on han estat creats, però són una rèplica exacta dels cervells humans. L'avenç científic que representa la troballa suposa un pas endavant molt important per a la història de la medicina. Els resultats de l'estudi han estat publicats aquest dimecres a la revista 'Nature'.

Els responsables de l'equip d'investigació asseguren que, gràcies a l'observació d'aquests cervells en miniatura, es podran estudiar millor les causes i les conseqüències de diferents malalties mentals, com l'autisme o l'esquizofrènia. Són, totes elles, malalties que no acostumen a diagnosticar-se fins a una edat relativament avançada, però el seu origen es troba en els primers estadis de creixement del cervell. És per això que un cervell nou és una font d'informació molt important per als investigadors.

Fins ara s'havien creat de forma artificial diferents òrgans humans, com ulls o fetges, però mai cervells. La proesa d'aconseguir crear cervells de forma artificial ha estat possible gràcies a una sofisticada tècnica que recrea en un tub d'assaig unes condicions semblants a les de l'úter. Aquí, en aquest 'matrix', i mitjançant el desenvolupament de cèl·lules mare, els investigadors han aconseguit fer créixer els cervells. Són minúsculs, i artificials, però es comporten de forma idèntica als cervells reals i en desenvolupament dels fetus. És per això que els científics poden veure en quin moment i perquè s'inicien defectes que més tard derivaran en malalties. A més, la troballa farà possible poder experimentar amb nous fàrmacs, fent servir organismes més semblants als dels humans, cosa que en millora l'eficàcia.

stats