Societat 04/12/2019

Un vídeo mostra uns policies colpejant tres persones al CIE després de l'intent de fuga del 2017

L'Audiència de Barcelona ha ordenat prendre declaració als policies i els denunciats, ja deportats

Montse Riart
3 min

BarcelonaMitjans de setembre del 2017. Una trentena de persones intenten fugir del centre d'internament per a estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. La Policia Nacional els hi impedeix. Sis dies més tard, tres homes que eren al centre en el moment dels fets denuncien que una desena d'agents els han agredit com a represàlia. Segons la seva versió, els policies els porten en unes dependències separades, on no hi ha càmeres, per colpejar-los i insultar-los. Una càmera de vídeo va enregistrar un dels moments de les agressions. Les imatges, a les quals ha tingut accés l'ARA, mostren com alguns dels policies treuen per la porta els tres homes i els colpegen reiteradament amb la porra, sense que ells estiguin mostrant resistència en aquell moment.

El centre per la defensa dels drets humans Irídia ha aportat les imatges al jutjat que des de llavors investiga els fets i que ha intentat arxivar el cas per manca de proves. L'Audiència de Barcelona li ha ordenat que prengui declaració als tres denunciants i a una testimoni del cas abans de prendre aquesta decisió. El problema, però, serà localitzar aquestes persones, que van ser deportades després de la denúncia. Un és a Algèria i Irídia demanarà que es tramiti una petició internacional perquè pugui comparèixer. Als altres dos no els han pogut localitzar.

En la seva resolució l'Audiència retreu al jutjat que s'hagi limitat a "recollir els informes del mateix CIE i les gravacions", sense prendre declaració als denunciants, als policies i a la testimoni, una infermera que hauria presenciat part dels fets. "Les úniques diligències d'investigació practicades provenen de la mateixa institució encarregada de la custòdia dels denunciants i on presumptament van tenir lloc els fets denunciats, cosa que clarament és insuficient quan es poden practicar altres proves", subratllen els magistrats.

La policia va tornar a impedir ahir l’entrada dels tècnics municipals al CIE de la Zona Franca.

El tribunal admet que la denúncia passa per alt que els fets es van produir durant un suposat intent de fuga per part d'algunes persones del CIE, però assegura que aquest fet no pot comportar per si sol que es tanqui el cas sense investigar-lo del tot, i més "quan hi ha la possibilitat que l'ús de la força per part de la policia estigués desconnectat d'aquest intent de fuga", insisteix l'Audiència.

Els denunciants atribueixen als policies un delicte de lesions i un delicte contra la integritat moral per part de funcionari públic. Consideren que van abusar de la seva superioritat i del seu càrrec per agredir-los per motius racistes. En un comunicat, Irídia i Tanquem els CIEs han tornat a denunciar la "impunitat" policial en aquest cas. Recorden que no és la primera vegada que algun denunciant d'una suposada agressió és deportat del centre mentre s'investiguen els fets i insisteixen en la necessitat que es prengui declaració a tots els denunciants, especialment en aquest cas. "És imprescindible que, quan arriba una denúncia al jutjat de guàrdia sobre violència institucional al CIE, el jutjat prengui mesures urgents per assegurar la pràctica de la prova", subratllen les dues entitats, que també demanen aturar els tràmits d'extradició en aquest tipus de casos.

Anys de reivindicació

El 2 de juliol del 2015 el Parlament va aprovar una resolució reclamant el tancament de les instal·lacions de la Zona Franca, on majoritàriament no hi ha persones que hagin comès un delicte, sinó homes sense papers que estan pendents d'expulsió i que mentre esperen aquest tràmit són privats de llibertat.

L'Ajuntament de Barcelona també ha reclamat insistentment la clausura del CIE, una demanda que des de fa deu anys encapçalen diferents entitats, com Irídia, Tanquem els CIEs i SOS Racisme. Coincidint amb els 10 anys del moviment, aquest divendres s'han organitzat unes jornades de debat al Col·legi d'Advocats de Barcelona.

stats