Colau aprova les ordenances amb el suport d'ERC, PSC i CUP

L'oposició critica les "polítiques d'improvisació" de BComú i lamenta que la modificació no hagi tirat endavant fins a l'últim ple de l'any

Ordenances aprovades. L' alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha aconseguit treure's una de les pedres a la sabata amb què s'ha trobat durant els primers mesos del govern: ha aprovat les ordenances en l'últim ple de l'any. Ho ha fet amb els vots a favor de BComú, ERC, PSC i la CUP –que no havia anunciat quin seria el seu vot– i amb els vots contraris de CiU, C's i PP. Colau  va haver de retirar el projecte d'ordenances del ple de l'octubre per no quedar-se sola, i després de setmanes de negociacions amb l'oposició, va aconseguir engegar-les amb els vots a favor de PSC i CUP, i l'abstenció d'ERC en un ple extraordinari.

Després d'aquest llarg procés, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha tret pit aquest matí sobre que són unes " ordenances dialogades" i ha recordat que han acceptat "gairebé la totalitat d'esmenes" dels grups. "Compten amb consens, preserven les classes mitjanes i protegeixen les famílies més colpejades", ha reivindicat.

Polítiques "d'improvisació"

La majoria dels grups –tant els que li han donat suport com els que no– han retret al govern de Colau que les ordenances no s'hagin aprovat fins a l'últim ple de l'any, i han considerat que és fruit de les seves polítiques "d'improvisació". El líder d'ERC, Alfred Bosch, ha recordat que el projecte inicial "no era una proposta que ajudés la ciutat, perquè eren una còpia de les ordenances anteriors", i ha celebrat que ara s'hagin incorporat les diverses esmenes d'ERC.

En la mateixa línia s'ha posicionat el PSC, que ha recordat que s'han estimat sis de les vuit al·legacions que van presentar. De fet, el govern va acceptar l’ augment de l’IBI a les propietats amb un valor cadastral de més de 300.000 euros que reclamava el PSC. El seu líder, Jaume Collboni, ha criticat els grups de l'oposició que han votat en contra de les ordenances si es tracta "d'una congelació", i ha criticat també Colau per haver "acabat aprovant les ordenances d'aquesta manera". "Esperem que no es repeteixi", ha insistit. Al seu torn, la CUP –que com ja és costum prèviament no havia anunciat quin seria el seu vot– ha reivindicat que fugen del model "ciutat aparador" i que voldrien unes taxes més progressives.

Una "oportunitat perduda"

A l'altra banda del ring s'han situat CiU, C's i PP, que han considerat que aquest matí "s'ha perdut una oportunitat" per modificar les ordenances. L'actual regidora de CiU i tinent d'alcalde al govern de Trias, Sònia Recasens, ha destacat que s'han aprovat "amb els vots del tripartit" i ha considerat que "és curiós que un govern que fa de bandera del progressisme i la transparència aprovi unes ordenances que no ho són". La líder de C's, Carina Mejías, ha lamentat que el govern no hagi tingut en compte les seves propostes i ha opinat que el resultat final és "fruit de la improvisació". Al seu torn, el líder del PP, Alberto Fernández Díaz, amb un dels seus habituals jocs de paraules, ha assegurat que la ciutat s'està convertint en " taxalona", i ha assegurat que si la CUP hi vota a favor, raó de més perquè ells ho facin en contra. 

 

Més continguts de