Colau porta el "sí que es pot" contra la crisi climàtica al COP26

L'alcaldessa defensa l'aposta per les superilles de Barcelona durant la cimera pel medi ambient

2 min
L'alcaldessa Colau amb altres mandataris internacionals, aquesta tarda

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat aquesta tarda en una taula rodona sobre la lluita de les ciutats contra l'emergència climàtica i ha volgut transmetre "optimisme als estats". "Si les ciutats, que tenim molts menys recursos, podem fer tot el que fem, els estats encara poden fer molt més", ha defensat l'alcaldessa. Emulant el lema optimista que tantes vegades va cridar quan liderava la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Colau ha afegit: "Que sàpiguen els estats que sí que es pot. I tant que es pot!". L'alcaldessa ha dit que les ciutats estan "avançant des de la petita acció quotidiana" i que estan sent "valentes" per tirar endavant polítiques per reduir les emissions. "No hi ha marxa enrere", ha conclòs.

Durant la seva intervenció en la xerrada que portava per nom Cursa cap a zero (en referència a les emissions), Colau ha defensat algunes de les polítiques dutes a terme en els darrers anys, com les superilles. Colau ha explicat que aquests espais "han permès augmentar el verd, reduir la contaminació, potenciar les bicicletes i el transport públic i posar les persones al centre". També ha destacat que s'ha pogut comprovar que aquestes actuacions urbanístiques "potencien el comerç local" i, per tant, que són beneficioses per a la ciutat econòmicament.

L'alcaldessa ha reivindicat que la lluita contra l'emergència climàtica "no pot augmentar la desigualtat al planeta" i, una vegada més, ha posat Barcelona com a exemple: "Som la ciutat d'Espanya que més diners està invertint en habitatge social", ha assegurat.

Durant l'acte, tots els alcaldes han coincidit a destacar que la transformació que cal per combatre l'emergència climàtica ha de venir de les ciutats, "on viu més del 50% de la població mundial", segons ha recordat Sadiq Khan, alcalde de Londres. Khan ha afegit que la majoria de les persones que viuen en grans ciutats estan al sud i ha advertit: "Els hem d'ajudar". També han participat en la trobada Yvonne Aki-Sawyerr, alcaldessa de Freetown (Sierra Leone) i la ministra de Medi Ambient de Xile, Carolina Schmidt.

A la sortida, Colau ha explicat que aquests dies a la cimera que se celebra a Glasgow s'han trobat alcaldes de diferents ciutats i ha apuntat que "malgrat que tenen poques competències", les ciutats "estan innovant" i que "hi ha bona sintonia" entre elles. De moment, un total de 1.053 ciutats i governs locals de 75 països, que representen uns 880 milions de persones, s’han unit a Cities Race to Zero, comprometent-se a assolir una reducció del 50% de les emissions de carboni per al 2030, avançant així els objectius que està plantejant la COP. Es treballa per aconseguir que la campanya de compromís arribi fins a les 10.000 ciutats.

Les superilles, un exemple, segons les Nacions Unides

També aquest dimecres, les Nacions Unides han publicat un document que vol servir de guia per a les ciutats que apostin per polítiques verdes i posa com a exemple les superilles. Segons el text, en aquests espais "el trànsit del cotxe queda minimitzat" i això provoca que "l'espai es destini a usos comunitaris". El document també recull que la idea de l'Ajuntament és convertir 21 cruïlles de l'Eixample en "petits parcs" durant els pròxims deu anys.

stats