Societat 25/04/2016

Colau intensifica els contactes amb la CUP després del fiasco dels pressupostos

El govern municipal fixa una taula de negociació amb els anticapitalistes per aprovar els comptes amb la "màxima celeritat" i no descarta poder-ho fer en el ple de divendres

Maria Ortega
3 min
Colau exigeix “responsabilitat” a la CUP pels pressupostos

BarcelonaVista la impossibilitat d'aprovar la modificació pressupostària que el govern d'Ada Colau volia sotmetre aquest dilluns a votació, Barcelona en Comú s'ha vist forçada a canviar de plans i donar-se més temps per continuar negociant amb els grups de l'oposició. Bàsicament, amb la CUP. Quan faltava poc més d'una hora per a la celebració del ple extraordinari, el consistori ha informat que, finalment, no se celebrarà. Després que divendres la CUP fes saltar la sorpresa i anunciés que votaria en contra dels comptes de Colau, el govern municipal ha intentat sense èxit renegociar 'in extremis' tant amb el grup anticapitalista com amb Ciutadans, que a l'última comissió s'havia reservat el vot i que amb una abstenció podia donar viabilitat als comptes.

L'equip de govern, però, ha topat amb una porta tancada i tant la CUP –que no va assistir a una reunió d'última hora convocada per dissabte– com Ciutadans l'han instat a renegociar amb calma la proposta de momificació pressupostària, que suposa alterar fins a 275 milions el pressupost prorrogat de l'any passat i que BComú havia negociat amb ERC i amb el PSC. De fet, saber com afectarà aquest endarreriment l'acord de pacte de govern entre l'equip de Colau i els socialistes, que s'havia d'anunciar de forma imminent, és ara una de les grans incògnites de la política municipal barcelonina.

El portaveu del govern, Gerardo Pisarello, ha comparegut aquest matí per alertar que cada setmana que passa és "més difícil" executar tot el que contempla la proposta pressupostària del govern i que, per això, obren de nou vies de negociació per aprovar-la "amb màxima celeritat". Pisarello ha concretat que aquest mateix matí ha s'han reunit amb representants de la CUP i que la trobada ha estat "satisfactòria" perquè ha servit per esvair dubtes i fixar una nova taula de diàleg que està previst que es reuneixi, si cal, cada dia per assolir l'acord. El govern no descarta que els pressupostos es puguin votar en el ple ordinari d'aquest divendres. En nom de la CUP, però, María José Lecha ha remarcat que els 'tempos' de la CUP fan molt difícil aquest escenari però ha celebrat que es replantegi la proposta que la seva formació va rebutjar divendres.

PSC i ERC, que donaven suport als comptes de Colau, han instat el govern a obrir horitzons i accelerar les negociacions. Alfred Bosch (ERC) ha remarcat que el seu grup va fer tots els esforços possibles per tancar un bon pacte pressupostari i s'ha ofert a mediar per assolir un gran acord. També ho ha fet Jaume Collboni (PSC), que ha remarcat que no té cap sentit que un Ajuntament sanejat hagi de deixar 275 milions "al calaix".

Xavier Trias ha criticat que ningú no hagi trucat CiU per negociar el pressupost i ha lamentat que el govern "confia i s'embolica amb la CUP" i que això, ha dit, "sempre et porta al límit i al desastre". Trias ha instat el govern a negociar la proposta amb tots els grups. Per al cap de files de CiU, la suspensió del ple d'avui és una mostra del "fracàs del govern".

Ciutadans, que diumenge va posar dues vies de negociació d'un nou pressupost sobre la taula del govern –una de mínims, que passa per aprovar un paquet de mesures socials, i una de màxims, que és una reorganització pressupostària–, ha instat el govern a triar entre "la centralitat de Ciutadans" i els "antisistema" de la CUP.

El PP demana de fer fora Colau

El més contundent en la seva reacció ha estat el líder del PP, Alberto Fernández Díaz, que ha fet una crida a tots els grups de l'oposició –menys la CUP– a posar-se d'acord per fer fora Colau. "Barcelona no pot ser ostatge de la CUP", ha lamentat el PP. Pel que fa al vídeo de la parella practicant sexe al metro, ha acusat l'alcaldessa de permetre que Barcelona sigui "l'escenari d'un capítol de 'Gandia shore'".

stats