Societat 12/07/2017

El Col·legi d'Advocats de Barcelona reclama adaptar la justícia gratuïta als canvis socials

El 42% de les 54.000 intervencions del torn d'ofici en el primer semestre d'aquest any són de l'àmbit civil, familiar o hipotecari i s'han fet prop de 24.000 assistències a detinguts

Acn
2 min
El degà de l'ICAB, Oriol Rusca, i la nova degana, Maria Eugènia Gay, entre altres càrrecs

BarcelonaEl Col·legi d'Advocats de Barcelona ha commemorat el Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d'Ofici, que se celebra cada 12 de juliol, amb un acte institucional. El degà sortint, Oriol Rusca, ha reivindicat la necessitat d'una reforma de la llei de justícia gratuïta, atès que ja té 21 anys i la societat ha sofert una profunda evolució que ni aquesta llei ni les posteriors modificacions fetes han recollit. En aquest sentit, des del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) es considera que la reforma de la llei hauria de contemplar el torn d'ofici com un servei essencial per a la societat i que valori els advocats que presten aquest servei. També que tingui en compte, entre altres aspectes, l'actual realitat social dels ciutadans.

A l'acte, a part del degà sortint de l'ICAB, Oriol Rusca, hi ha assistit la degana electa, Maria Eugènia Gay, i la diputada responsable del torn d'ofici, Mercè Claramunt, entre altres càrrecs. Claramunt ha valorat la situació del primer semestre d'aquest any i ha destacat que l'ICAB ha fet més de 54.000 atencions del torn d'ofici. Del total de les intervencions, el 42% pertanyen a problemàtiques de tipus civil (dret general, de família i procediments hipotecaris), el 35% de les designacions són d'àmbit penal, el 8,8% responen a temes laborals i de seguretat social, mentre que el 6,6% són la defensa de les dones víctimes de la violència masclista.

Claramunt ha afegit que els ciutadans atesos per l'ICAB en la seva petició d'advocat valoren amb un 8,91 sobre 10 el tracte i atenció rebuda del lletrat designat, amb un 8,5 l'orientació rebuda del servei d'orientació jurídica i amb un 8,63 el tracte rebut a les instal·lacions de l'ICAB. Actualment, l'ICAB compta amb més de 3.400 advocats adscrits al torn d'ofici. En relació a la motivació per prestar aquest servei, les enquestes de satisfacció apunten que la contribució al dret de defensa i a la tutela judicial efectiva, així com la satisfacció de tenir contacte amb la realitat social, són els principals motius per la seva adscripció al servei, mentre que disposar d'una font d'ingressos alternativa és l'última de les motivacions.

Per això, Claramunt ha assegurat que els advocats del torn d'ofici "presten el servei per pura convicció i vocació de servei a la societat i a la ciutadania". En el marc de l'acte institucional a la Ciutat de la Justícia, s'ha llegit un manifest reivindicatiu en defensa de la tasca que fan els advocats i advocades del torn d'ofici. Entre altres qüestions, s'ha reclamat "la necessitat de disposar d'un pacte d'Estat per la justícia en què el torn d'ofici i la justícia gratuïta siguin tractats de forma rigorosa i realista", a part d'exigir "l'atenció i el compromís dels poders públics per a la millora i dignificació de la justícia gratuïta i dels advocats que presten el servei".

stats