SALUT
Societat 08/06/2017

El Col·legi de Metges alerta del col·lapse que es podria produir a l'atenció primària si no s'actua ràpid

Demana un augment de pressupost i d'autonomia dels professionals

Lara Bonilla
2 min
Treballadors d'un CAP, afectats per sensibilitat química

BarcelonaTreballadors, sindicats i organitzacions professionals ja fa temps que alerten que cal aplicar "mesures urgents" per enfortir un sistema d'atenció primària que consideren "col·lapsat".

Ara és el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) qui s'ha posicionat i alerta que "si no s'actua amb celeritat" es podria produir "el col·lapse" de l'atenció primària. La junta de govern del COMB ha elaborat un document en què recorda que l'atenció primària ha patit una pèrdua de recursos, de capacitat de decisió professional i "una centralització en estructures allunyades dels equips". A més, consideren que falta un projecte "que motivi i il·lusioni els professionals". "I aquesta és la raó última del col·lapse que es podria produir a l'atenció primària si no s'actua amb celeritat", afegeix.

Qualifiquen de "bona notícia" l'Estratègia Nacional d'Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC), que recentment va presentar el conseller de Salut, Toni Comín, però critiquen que no hi hagi concreció d'un calendari ni disponibilitat pressupostària. "Anteriors governs també van anunciar plans de reforma que mai s'han vist culminats", afegeix el document.

La junta del col·legi recorda que els professionals han fet front a les retallades, a la crisi, a la falta d'inversió i a l'increment d'activitat i han prioritzat l'atenció als pacients, però la situació, alerten, s'ha fet ja "insuportable" i "insostenible".

Per revertir la situació, el Col·legi de Metges de Barcelona demana un increment "significatiu" de l'assignació pressupostària per a l'atenció primària i passar del 16% actual al 20%, acabar amb la precarietat laboral, promocionar els lideratges professionals i permetre l'autonomia i la capacitat de gestió dels professionals.

Asseguren que la situació ha arribat a un punt "crític", i el senyal més evident és "el desgast i el malestar" que expressen els professionals.

stats