Protecció Civil demana restringir la mobilitat a les zones més afectades per les tempestes

Els bombers busquen un home que hauria caigut a una riera de la Garrotxa aquesta tarda

Protecció Civil manté a hores d'ara l'alerta del pla Inuncat i demana que es restringeixi la mobilitat a les zones més afectades per les tempestes, així com que s'extremi la precaució a l'entorn de rius i rieres al Vallès Occidental i el Baix Llobregat. En concret, reclama prudència a la riera de Rubí al seu pas per Terrassa i Rubí per cabals molt importants. També baixa amb abundància el riu Ripoll al seu pas per Sabadell –s'han tancat tots els accessos per a vianants al voltant del riu–, Barberà del Vallès, Cerdanyola i Ripollet. Els Bombers de la Generalitat, a les 20 hores, han atès més de 500 serveis, mentre que el telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut 1.363 trucades. Les pluges han de seguir afectant, fins demà al matí, totes les comarques del litoral i prelitoral. 

Sis dotacions dels bombers, amb efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE), busquen un home que s' hauria vist arrossegat per l'aigua quan intentava travessar el Torrent del Collet de Guixeres, al nucli de Mieres . Sis dotacions dels Bombers amb els grups de rescat passaran la nit  fent les tasques de recerca a la riera de Sant Ferriol de la Garrotxa.

Altres punts que poden ocasionar problemes són els barrancs de Santa Bàrbara, Roquetes, Masdenverge i Tortosa, a les Terres de l'Ebre, que estan molt plens d'aigua. A la zona de Tortosa, Benifallet i al barranc del Toll estan descarregant xàfecs intensos. Una escola ha hagut de ser desallotjada aquesta tarda a Vallvidrera, perquè està situada al costat d'una riera que s'havia desbordat. 

A les 19 h de la tarda, segons Trànsit, hi havia cinc carreteres tallades per esllavissades i inundacions, més sis carreteres més amb congestions o talls de carrils per les pluges. A més, s'han obert les barreres dels peatges a la C-16 a Sant Vicenç de Castellet.

Méteo especial: nou temporal de cara al cap de setmana

El departament d'Interior ha activat el pla Inuncat i a mitja tarda ha començat el comitè tècnic, presidit pel conseller Miquel Buch i amb la presència dels Protecció Civil, els Mossos, els diversos cossos d'emergència i empreses de subministrament energètic.

Entre altres incidències, s'han evacuat dues persones d'una furgoneta aturada al barranc de Lloret, a Mas de Barberans; a Benifallet s'ha localitzat un vehicle mig enfonsat en l'aigua al pla de la Barca sense cap persona a l'interior, i a Viladecavalls unes quantes cases han sigut evacuades per l'esfondrament d'un talús. No hi ha cap persona ferida.

Per Regions d’Emergències, s’han atès 233 avisos a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, (on les poblacions més afectades han estat Terrassa i Rubí);  139 a la Metropolitana Sud, 17 a Regió d’Emergències de Girona, 14 a la Regió de les Terres de l’Ebre i 14 també a la Regió d’Emergències Centre, 5 a Tarragona i 1 a la Regió d’Emergències de Lleida. Mentre estigui activada l’alerta del pla Inuncat, els Bombers de la Generalitat han reforçat els Parcs de totes les Regions afectades pel temporal. Els Parcs de Bombers funcionaris, un total de 12, han incrementat en 2 o 3 bombers, segons el cas, el personal de guàrdia. També s’han obert 19 Parcs de Bombers voluntaris de totes aquestes cinc Regions d’Emergència. Igualment, s’ha dotat d’un comandament més en les seus centrals de cada Regió.

A Barcelona, l'Ajuntament ha activat aquesta tarda en fase d'alerta el Pla Municipal per Insuficiència Drenant a la ciutat. A més, Endesa ha informat cap a les 19 h que al barri de Sant Martí hi ha 2.622 abonats sense llum. Des de les 16 hores, Bombers de Barcelona ha rebut 81 avisos, la majoria per baixos inundats i arbres caiguts a la via pública.

Una tarda complicada a la carretera

El Servei Català de Trànsit ha informat aquesta tarda que hi ha talls per esllavissades a la C-58 a l'altura de Vacarisses en direcció Barcelona; a la C-55 a Abrera, en direcció Terrassa, per esfondraments; a la B-120 a Olesa de Montserrat. Les vies estan tallades per inundacions a la C-150a a Porqueres, a la  TP-3311 a la Sènia, en direcció a la Galera per inundacions; i a la N-260 a l'altura de Sales de Llierca pels bassals d'aigua acumulats.

També hi ha carrils tallats o congestions a la C-58 a l'altura de Vacarisses, a la mateixa via a Castellbell i el Vilar en sentit Manresa, on es dona pas alternatiu, a la N-230b a Pinell de Brai, en els dos sentits, a la C-1414 a Esparreguera, a la B-151 a Castellbisbal i a la C-243c, a Terrassa, per la caiguda d'un arbre a la via. 

El matí ja ha sigut molt complicat a les carreteres catalanes a causa de la pluja, així com al servei de Rodalies. La R1 ha hagut de funcionar aquest matí amb un servei alternatiu per carretera entre Blanes i Maçanet per la caiguda d'un arbre a la via. La circulació ferroviària entre entre aquests dos punts ha quedat restablerta després de cinc hores.

Els aiguats també han alterat el funcionament del metro a Barcelona. Fins a les nou del matí, els trens no s'aturaven a l'estació de Vallcarca de la L3 en direcció a Zona Universitària. A primera hora del matí no hi havia servei entre Passeig de Gràcia i Vall d'Hebron. Ara ja s'ha restablert la circulació a tota la línia, tot i que l'interval entre trens és superior a l'habitual.

Als Ferrocarrils de la Generalitat s'ha restablert la normalitat en la línia Barcelona-Vallès, en les línies S1, S2 i L6, després que una avaria afectés la circulació de trens durant el dia. 

Més continguts de